Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen vergelijken prestaties internationaal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Sint Antonius Ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum gaan de uitkomsten van hun sarcoïdose-behandelingen toetsen aan die van vier gerenommeerde ziekenhuizen in het buitenland.
Delen en samenwerken.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat laat het Sint Antonius Ziekenhuis vandaag weten.

Patiëntenzorg
De twee Nederlandse ziekenhuizen werken samen met de Cleveland Clinic en het University of Cincinnati Medical Center in de Verenigde Staten, het Royal Brompton Hospital in Engeland en het University Hospital Leuven in België. Alle zes de ziekenhuizen zijn expertisecentrum voor de zeldzame longziekte sarcoïdose. De ziekte veroorzaakt ontstekingen in het lichaam en vooral in de longen. Hierdoor ontstaat inwendig littekenweefsel. Jaarlijks krijgen ongeveer tienduizend mensen in Nederland sarcoïdose. Dit aantal is zo laag dat het jaren zou duren om voldoende gegevens te krijgen om betrouwbare conclusies te kunnen trekken. Doordat de ziekenhuizen hun data onderling uitwisselen kunnen zij hun patiëntenzorg sneller naar een hoger niveau brengen en zijn er eerder voldoende gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Uitkomstindicatoren
Vorig jaar zijn de ziekenhuizen begonnen met het verzamelen van data en intussen zijn de onderzoekspartners het eens over de indicatoren die worden gebruikt om de zorgkwaliteit te meten. Hoogleraar longgeneeskunde en longarts in het Sint Antonius Ziekenhuis, Jan Grutters, is initiatiefnemer van de internationale benchmark: ‘We meten niet alleen de effecten van de behandeling op de longfunctie, maar ook onder meer de kwaliteit van leven die de patiënt ervaart, gewichtsveranderingen en of zich botontkalking voordoet als gevolg van bepaald medicijngebruik. Door onze gegevens uit te wisselen, zullen we sneller en preciezer weten welke aanpak het beste werkt.’ Het Sint Antonius ziekenhuis heeft de behandeling nu al aangepast. Zo gaan de behandelaars beter screenen op osteoporose en eerder een behandeling starten. Osteoporose is een vaak voorkomende klacht als gevolg van de sarcoїdose-behandeling.

Value based health care
De hele onderzoeksopzet is gebaseerd op de principes van value-based healthcare, de methodiek die is ontwikkeld door de Amerikaanse hoogleraren Michael Porter en Elisabeth Teisberg. Value based healthcare richt zich op het verbeteren van kwaliteit en tegelijkertijd het verlagen van de zorgkosten. Het Sint Antonius Ziekenhuis heeft subsidie ontvangen van ZonMW voor wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie van value based healthcare. Bestuursvoorzitter van het St. Antonius, Douwe Biesma: ‘Meten en verbeteren van patiëntrelevante uitkomsten is een centraal onderdeel van onze strategie. Uit het sarcoïdose-onderzoek moet blijken of de methodiek van Porter en Teisberg ook toepasbaar is bij een dergelijke zeldzame chronische ziekte.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.