Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ziekenhuizen verwikkeld in moordende concurrentie’

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord en twee ziekenhuizen in Sneek en Harderwijk staan volgens een aantal Kamerfracties aan de vooravond van een strijd op leven en dood. “De ziekenhuizen zijn in een moordende concurrentie verwikkeld geraakt”, zei Kamerlid Henk van Gerven dinsdagavond tijdens een debat van de commissie voor Volksgezondheid.

“We zien in Flevoland alle uitwassen van marktwerking.” SP-lid Van Gerven pleit voor nationalisatie, meldt Medicalfacts. Om te voorkomen dat een “ziekenhuisoorlog” onstaat, dient de SP woensdag een motie in, waarmee de partij wil afdwingen dat het Dokter Jansenziekenhuis en het Antonius Ziekenhuis in Sneek elkaar gaan bevechten en daarmee te weinig aandacht houden voor zorgverlening.

IJsselmeerziekenhuizen

Minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft overwogen de IJsselmeerziekenhuizen te kopen, zei Klink tijdens het debat in Den Haag. De reden om dat indertijd niet doen: de operatiekamers waren gesloten vanwege de slechte luchtbehandeling. Na een nationalisatie zou de overheidsinstelling IGZ de overheidsziekenhuizen moeten controleren. “Geen wenselijke situatie”, aldus Klink.

Aanvraag NZa

Klink zei evenwel dat het kopen van de ziekenhuizen veel moeite en tijd had bespaard: “Dan waren we in een weekeinde klaar geweest.” Toch zag de minister meer in de “gewone trajecten” zoals een aanvraag van steun bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Kamerlid Van Gerven waarschuwde voor de toekomst van de ziekenzorg in de Flevopolder: “Als we niet uitkijken, komen we in een situatie dat alle kleine ziekenhuizen in landelijk gebied omvallen. Daarom moeten we het kwaad met wortel en al uitroeien, te beginnen in de polder.”

Léon Lodewick

Zorgvisie heeft in de Ondernemen Special, die binnenkort verschijnt, een achtergrondartikel waarin met alle hoofdrolspelers is gesprokken over de concurrentie in de polder. Léon Lodewick, die als onafhankelijk adviseur van minister Klink een rapport schreef over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen, noemt daarin de poliklinieken voor alle partijen een molensteen om de nek. “Er is maar markt voor één polikliniek. Er komt een moment dat een partij de tent moet sluiten.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Operatieverbod voor IJsselmeerziekenhuizen

IGZ noemt artsen IJsselmeerziekenhuizen ‘laakbaar’

NZa: 18 miljoen voor IJsselmeerziekenhuizen

3 REACTIES

  1. het is zeer verontrustend dat ziekenhuizen uit lauter commerciel belang diagnose,s stellen die mogelijk niet dringend noodzakelijk zijn met de achterliggende gedachte van Baat het niet,Dan schaad het mogelijk niet.Het is verontrustend dat in het ene ziekenhuis door een geroutineerde cardioloog bij een hartvaten onderzoek wordt vastgesteld dat alle vaten mooi schoon zijn doch wel een hartklepreparatie moet worden toegepast terwijl de hartklep wel mooi dun is zonder afzettingen-Het bekende als best aangeschreven ziekenhuis komt na bestudering van foto,s en dergelijke tot conclusie dat een dubbele omleiding noodzakelijk is.Wie moet je nu vertouwen?–Of is het mogelijk zo dat iedere extra ingreep naast klepreparatie ook extra geld in het laatje brengt voor het ziekenhuis of chirurgenteam.Wie het weet mag het zeggen–Een veronruste patient

  2. Lees alle reacties
  3. Het is niet de marktwerking die ziekenhuizen doen omvallen, maar het besturingsmodel waardoor er meer aandacht en tijd is voor de interne besturingsdrukte en daarmee gepaard gaande belangentegenstellingen dan voor het ziekenhuistotaalbelang en het primair proces/ patiëntenzorg. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden van kleine ziekenhuizen, die zeker niet omvallen en zich prima ontwikkelen binnen het marktmodel.In de Tweede Kamer is er echter helaas meer aandacht voor daar waar het fout gaat en het verbinden daaraan van het eigen gelijk dan voor de successtory’s, die het eigen gedachtegoed ontkrachten.
    Tot slot wil ik opmerken dat de rol van de zorgverzekeraar wel nadere definiëring verdient, in het nieuwe model van ‘grootschalige zorginkoop’.

  4. Nationalisatie v/d Gezondheidszorg is geen oplossing van de problemen in de Zorg. Kijk rondom ons in de Wereld. Marktwerking is een aanzet om kwalitatief/efficient beter te kunnen werken.Het is een kwestie van goed Management/Organisatie/Logistiek/etc.. Alleen al de Burocratie is een Discussie waard.Managers doe mee aan het Debat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.