Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen verzwijgen gebreken’

AMSTERDAM - Volgens de Stichting Netwerk Gevaarmeldingen in het dagblad Trouw, worden veel mankementen aan medische apparatuur niet gemeld. De meldingen die wel worden gedaan vormen 'het topje van de ijsberg', aldus de krant.

Ziekenhuizen en fabrikanten houden ongevallen voor zich uit angst voor negatieve publiciteit, aldus SNG-bestuurslid Abe Hofstra in het Algemeen Dagblad .

Twenteborg Ziekenhuis vorige week

Vorige week kwam in het Twenteborg Ziekenhuis een vrouw om het leven toen een anesthesiezuil tijdens de operatie plotseling vlam vatte. De vrouw, vastgesnoerd op de operatietafel, kon niet tijdig door het personeel bevrijd worden.

Vaker brand door anesthesiezuil

Uit meldingen die bij de SNG zijn gedaan, blijkt onder meer dat er in de afgelopen jaren al minstens twee keer eerder een anesthesiezuil in brand vloog. In beide gevallen speelde dit zich af in 2004, aldus Trouw.

Toestellen van één fabrikant

In één van deze gevallen vatte het apparaat vlam tijdens een operatie, net als in het geval van het Twenteborg Ziekenhuis. Bij het incident in 2004 wist het personeel in de operatiekamer het vuur met een branddeken te doven, aldus Trouw . Bij het tweede incident was de patiënt net van het apparaat losgekoppeld na afronding van de operatie. Erger werd voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Volgens de meldingen bij het SNG, zouden de toestellen van één fabrikant komen.

Geld boven veiligheid

Het SNG beschuldigt het bedrijf ervan dat het economische motieven boven de veiligheid van patiënten heeft gesteld. Dat verklaart waarom pas kort geleden een kwetsbaar onderdeel in soortgelijke apparaten is vervangen.

Inspectie niet op de hoogte

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in een reactie in de krant niet op de hoogte te zijn van eerdere incidenten. (ANP)

Lees ook:

Vrouw overlijdt door brand in OK

Nachtmerrie: halve long kwijt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.