Ziekenhuizen willen omzet niet kwijt’

De vastgoedlasten belemmeren de substitutie van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg. Een herstructureringsfonds kan uitkomst bieden, zegt de Algemene Rekenkamer. De VVD wil bindende afspraken over substitutie in een volgend zorgakkoord.
ErasmucMC_ANP-1000_25515407_RobinvanLonkhuijsen.jpg
Luchtfoto van het Erasmus MC

De substitutie van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg komt niet goed van de grond, constateert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar de effectiviteit van de bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden van minister Schippers van VWS.

Substitutie faalt
Terwijl bij het afsluiten van het eerste zorgakkoord in 2011 de partijen nog afspraken het zorglandschap ingrijpend te veranderen. De bedoeling was eenvoudige medisch-specialistische behandelingen over te hevelen van het ziekenhuis naar de huisartsen. Daarmee zou veel geld te besparen zijn, zo was de veronderstelling. De praktijk blijkt echter weerbarstig. De substitutie heeft de afgelopen jaren niet meer dan 60 miljoen euro opgeleverd, berichtte Zorgvisie gisteren

2
78

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.