Ziekenhuizen willen omzet niet kwijt’

De vastgoedlasten belemmeren de substitutie van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg. Een herstructureringsfonds kan uitkomst bieden, zegt de Algemene Rekenkamer. De VVD wil bindende afspraken over substitutie in een volgend zorgakkoord.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ErasmucMC_ANP-1000_25515407_RobinvanLonkhuijsen.jpg
Luchtfoto van het Erasmus MC

De substitutie van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg komt niet goed van de grond, constateert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar de effectiviteit van de bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden van minister Schippers van VWS.

Substitutie faalt
Terwijl bij het afsluiten van het eerste zorgakkoord in 2011 de partijen nog afspraken het zorglandschap ingrijpend te veranderen. De bedoeling was eenvoudige medisch-specialistische behandelingen over te hevelen van het ziekenhuis naar de huisartsen. Daarmee zou veel geld te besparen zijn, zo was de veronderstelling. De praktijk blijkt echter weerbarstig. De substitutie heeft de afgelopen jaren niet meer dan 60 miljoen euro opgeleverd, berichtte Zorgvisie gisteren

2
128

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.