Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurig ziekteverzuim in de zorg neemt toe door hoge werkdruk

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het ziekteverzuim in de zorg neemt toe door de hoge werkdruk. In 2017 zat bijna zes procent van de zorgprofessionals thuis. Een toename van zestien procent ten opzichte van 2013.
Werkdruk in de zorg
Foto: iStock

Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw en cijfers van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW. Het ziekteverzuim in de zorg stijgt sinds de aangekondigde bezuinigingen en hervormingen van het vorige kabinet. De toename is bijna geheel toe te schrijven aan medewerkers die drie maanden tot een jaar thuis zitten. Onder de ziek gemelde medewerkers leidt de hoge werkdruk in veel gevallen tot gezondheidsklachten en uitval.

Honderden miljoenen

Het langdurig ziekteverzuim kostte de zorgsector in 2017 567 miljoen euro. De kosten lagen in 2013 aanzienlijk lager, omdat er minder zieken waren voor wie werkgevers salaris moesten betalen en er minder vervangende krachten ingehuurd werden.

Alle leeftijdscategorieën

Opmerkelijk is dat oudere werknemers last hebben van fysieke klachten, terwijl de oorzaak van uitval bij jongeren veroorzaakt wordt door mentale problemen. ‘Wat opvalt, is dat tegenwoordig het ziekteverzuim in alle leeftijdscategorieën stijgt. Dat was tot vier jaar geleden niet zo’, aldus Marieke Schurink, directeur van Vernet, in Trouw.

Hoge werkdruk in de zorg

Schurink vertelt aan het dagblad dat het toenemende verzuim beïnvloedbaar en te voorkomen is. ‘Van de organisaties waarvoor we de verzuimgegevens bijhouden, hoor ik vaak dat werkstress de oorzaak is van langdurig verzuim.’ Zij schrijft de bezuinigingen van de afgelopen jaren als oorzaak toe, waarbij tienduizenden zorgmedewerkers ontslagen werden. Ook de complexere zorg bij oudere patiënten dragen bij aan meer werkstress.

Volgens Guus Schrijvers zit de oorzaak niet zozeer in de bezuinigingen, maar in de onrust die Rutte II heeft veroorzaakt door bezuinigingen gepaard te laten gaan met grootschalige hervormingen. Verkeerde timing, aldus de gezondheidseconoom. Hij ziet dat de decentralisatie van zorgtaken tot veel onzekerheid en een hogere werkdruk bij zorgmedewerkers heeft geleid. ‘Ze hadden beter eerst kunnen bezuinigen en pas nu de decentralisatie doorvoeren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.