Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZKN: zorgagenda houdt status quo in stand

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ‘Agenda voor de zorg’ die grote brancheorganisaties onlangs aan politiek Den Haag hebben aangeboden, beschermt gevestigde belangen in de curatieve zorg. Dat stelt brancheorganisatie ZKN van de zelfstandige behandelklinieken in een pleidooi voor hervorming.
ZKN: zorgagenda houdt status quo in stand

In de agenda voor de zorg schrijven de brancheorganisaties, waaronder de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland dat de uitdaging voor de curatieve zorg ligt in ‘het optimaliseren van de prestaties in termen van kwaliteit en kosten’.

Alternatieve zorgagenda ZKN

Dat gaat de ZKN, die geen partij was bij het opstellen van de agenda voor de zorg, niet ver genoeg. ‘Er is juist meer hervorming nodig’, stelt ZKN-woordvoerster Annet Homan. ‘Als deze agenda wordt uitgevoerd, is er geen ruimte voor nieuwe ondernemers. Zo wordt de zorg in slaap gesust en blijft alles te veel hetzelfde. Medisch specialisten zitten vastgeketend in het ziekenhuis, want als ze naar een zelfstandige behandelkliniek (zbc) willen, mogen ze hun budget niet meenemen. Dat blijft bij het ziekenhuis. Wij vinden dat de honorariumbudgetten moeten worden afgeschaft.’

Echte selectieve zorginkoop

Waar het volgens ZKN om gaat, is dat de verzekeraars echt werk gaan maken van selectieve zorginkoop. Daarvoor moeten ze zicht hebben op goede kwaliteit tegen een goede prijs. Homan stelt dat zbc’s 15-20 procent goedkoper zijn dan ziekenhuizen en kwalitatief vaak beter. Dat komt doordat zbc’s meer gestandaardiseerd werken en dezelfde behandelingen heel vaak doen. De routine die hierdoor ontstaat verhoogt de kwaliteit en drukt de kosten. ZKN is gestart om de kwaliteit van de bij haar aangesloten zbc’s inzichtelijk te maken met patiëntuitkomstmetingen (PROMs). ‘In dat licht bezien is het is onbegrijpelijk dat zbc’s toch zo veel moeite moeten doen om contracten te sluiten met verzekeraars.’

Praktijkvariatie aanpakken

Ook vindt ZKN dat in de zorgagenda harde afspraken ontbreken over het aanpakken van praktijkvariatie. ‘Er wordt wel eens gezegd dat zbc’s te veel behandelen, maar wij dagen de zorgverzekeraars als eerste uit om harde afspraken te maken over gepaste zorg.’ (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Timing zorgagenda is perfect’

Medisch specialistische zorg kan 2,5 miljard doelmatiger

Kleine klinieken staat water aan de lippen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.