Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN en NVZ bakkeleien over zorginkoop

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars Nederland beticht de ziekenhuizen ervan onredelijke volume-eisen te stellen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt de opstelling van ZN ‘een klein beetje flauw’, omdat dit hoort bij de zorginkooponderhandelingen.
Strijd Om Geld660

ZN heeft zijn grieven opgeschreven in een brief aan de Tweede Kamer, die vandaag debatteert over de VWSbegroting.

Juiste zorg op de juiste plek

De zorgverzekeraars willen dat de ziekenhuissector haast maakt met de afspraken over de juiste zorg op de juiste plek. Zorgverzekeraars zeggen bezorgd te zijn over het feit dat een groot aantal ziekenhuizen in hun openingsbod voor de contractonderhandelingen met flinke groeipercentages is gekomen. ‘Dit staat in geen verhouding tot de gemaakte afspraken. Zorgverzekeraars zien tot hun teleurstelling dat nog te veel ziekenhuizen blijven vasthouden aan een klassiek groeimodel en geen toekomstbestendige krimpstrategieën te hebben ontwikkeld.’

Ziekenhuizen

De woordvoerder van de NVZ laat weten: ‘We zitten middenin het onderhandeltraject. Ik vind dit een klein beetje flauw. Dit is onderhandelen, dat doen zorgverzekeraars zelf ook. Zij confronteren de ziekenhuizen op hun beurt met een bod van min 10 procent.’ De NVZ zegt de haast van ZN niet te begrijpen. ‘We gaan naar 0 procent groei. Je moet heel zorgvuldig zijn hoe je dat op zijn plek gaat zetten. Dat kost allemaal heel veel tijd, want er is geen blauwdruk voor. Wat in het ene ziekenhuis werkt, lukt een ander ziekenhuis niet. Het gaat om mensen.’ De NVZ ziet liever dat zorgverzekeraars het hoofdlijnenakkoord voor de periode 2019 t/m 2022 aangrijpen om meerjarige afspraken met ziekenhuizen te maken.

Kwaliteitsindicatoren en digitalisering

De ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren en de digitalisering van de zorg zijn volgens ZN doorslaggevend zijn bij de vernieuwing van de zorg. Daarom vragen de zorgverzekeraars aan het kabinet en de Kamer om ‘de juiste kwaliteitsindicatoren vast te stellen en  zo nodig wettelijk af te dwingen zodat patiënten kunnen meebeslissen over de juiste zorg op de juiste plek.’
ZN pleit ook voor een snellere digitalisering van de zorg. Volgens hen blijft Nederland achter waardoor cruciale innovatie wordt belemmerd en het terugdringen van administratieve lasten steeds meer neerkomt op dweilen met de kraan open.

Transformatiegelden

De ziekenhuizen zeggen te herkennen dat de standpunten van de partijen nog ver uit elkaar liggen.  Zo is er discussie over de compensatie van de loonontwikkeling in de ziekenhuizen, ondanks de afspraak dat zorgverzekeraars deze volledig zullen compenseren. Verder wil dat de zorgverzekeraars over de brug komen met de transformatiegelden. In in het hoofdlijnenakkoord zijn hier afspraken over gemaakt. Zorgverzekeraars hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om deze gelden toe te kennen, maar nu maakt de NVZ zich zorgen of ‘deze belangrijke middelen’ wel volledig worden aangewend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.