Mensen blijven langer thuis wonen en hebben vaker een chronische aandoening. Daarom is er behoefte aan integrale zorg dicht bij huis, schrijft Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. ‘Met de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet is een belangrijke stap gezet om deze zorg echt integraal te kunnen gaan aanbieden’, schrijft Van Holst. ‘De wijkverpleegkundige moet een zelfstandige en centrale positie in gaan nemen om samen met de cliënt de zorg thuis te organiseren.’
Geïntegreerde prestatie voor 2017
Maar voordat dit kan worden bereikt, moeten er volgens ZN nog wel enkele knelpunten worden opgelost. Daarom vraagt de directeur in de brief aandacht voor onder andere de integrale bekostiging. ‘Een belangrijke stap om overgangsvraagstukken en knelpunten op te kunnen lossen is de invoering van een nieuwe, eenvoudige bekostiging voor de wijkverpleging’, vindt ZN. Voor 2017 kopen zorgverzekeraars de wijkverpleegkundige zorg in op basis van een geïntegreerde prestatie met één geïntegreerd tarief. ‘Hierdoor ontstaat de benodigde professionele ruimte om de verpleging en verzorging te organiseren in aansluiting op de behoeften van cliënten.’ Vanaf 2019 moet er dan worden gewerkt met een bekostiging op basis van zorgprofielen en zorgzwaarte.
Actiz tegen geïntegreerd tarief
Brancheorganisatie Actiz heeft al laten weten het niet te zien zitten om voor 2017 te werken met een geïntegreerd tarief, omdat dit de doorontwikkeling van wijkverpleging in de weg zou staan. ‘Alle inspanningen zijn nu op deze doorontwikkeling gericht. Het tussentijds verplicht doorvoeren van een nieuwe vorm van contractering, vooruitlopend op een nieuw bekostigingsmodel per 2019, leidt daarvan af. Dat is ook niet bevorderlijk voor het draagvlak van beoogde verandering.’
Plannen voor 2019
Actiz is het wel eens met de plannen om vanaf 2019 te gaan werken met een bekostiging op basis van zorgprofielen en zorgzwaarte. Tot die tijd moet er een andere bekostiging worden gebruikt. ‘Zorgverzekeraars willen niet tot 2019 de wijkverpleging bekostigen met de verouderde AWBZ-budgetsystematiek. De AWBZ-bekostiging moet zo snel mogelijk verdwijnen omdat deze nu leidt tot veel knelpunten. Maar bovenal belemmert de huidige bekostiging de ontwikkeling van de centrale, zelfstandige positie van de wijkverpleegkundige.’ Die moet volgens ZN door de bekostiging in staat worden gesteld om cliënten zorg op maat te bieden, zonder dat hij daarbij wordt belemmerd door administratieve regels.
Dossier transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.
ZN zou eens moeten toelichten hoe die ruimte voor professioneel handelen dan wordt vergroot. De redenering is zeer kwestieus omdat er in het feitelijke handelen op de zorgwerkvloer niets verandert. Wat wel gebeurt met een integraal tarief is dat het een sterke prikkel in zich draagt om minder verpleegkundigen en meer verzorgenden en helpenden in te zetten. Dit leidt tot het tegenovergestelde effect van wat we allemaal willen: meer persoonlijke verzorging en minder verpleegkundigen in de wijk……. Met een integraal tarief schieten de V&VN en van Rijn in hun eigen voet !