Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZN geïrriteerd door uitspraken LHV en Ineen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars geven het beschikbare extra geld voor de zorg aan kwetsbare patiënten niet door aan huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners en komen hun afspraken niet na. Die uitspraken zijn ZN-voorzitter André Rouvoet in het verkeerde keelgat geschoten.

Volgens Rouvoet investeren zorgverzekeraars wel degelijk in huisartsenzorg. En de huisartsen hebben hierin ook zelf een verantwoordelijkheid.

Zorgakkoord

‘Jaar in jaar uit’ krijgen de huisartsen er 5 procent bij en in 2018 wordt er meer dan 6 procent verwacht. De LHV en InEen lijken volgens de ZN-voorzitter al voorbaat te streven naar het maximaal opmaken van wat de overheid voor 2018 in de begroting als de limiet voor huisartsenzorg heeft vastgesteld. Dat irriteert hem, want het is niet conform dat afspraken die eerder dit jaar zijn gemaakt, zo zegt Rouvoet: ‘In het Zorgakkoord is afgesproken dat niet het macrokader leidend is, maar de zorgplicht. Daar hebben Martin Bontje en Ella Kalsbeek zelf hun handtekening onder gezet. Dat ze nu over 200 miljoen euro beginnen die op moet? Ik weet niet waar ze het vandaan halen en ik kan er ook niet goed tegen.’

‘Zorginkoop onvoldoende’

Ineen en de Landelijke Huisartsenvereniging betichtten de zorgverzekeraars er afgelopen maandag in een persbericht van dat zij onvoldoende in zorg voor kwetsbare patiënten investeren. Daar is dit jaar extra geld voor beschikbaar gesteld, maar de zorginkoop door de zorgverzekeraars blijft volgens hen ver achter. Ineen-voorzitter Bontje zegt dat zorgverzekeraars het beschikbare geld niet doorgeven aan de zorgverleners en dat sommige verzekeraars zelfs verkapte bezuinigingen doorvoeren door niet te indexeren. Ook Kalsbeek van de LHV stelt dat zorgverzekeraars de afspraken in het Zorgakkoord niet nakomen en de knelpunten niet oplossen.

200 miljoen euro

Desgevraagd leggen woordvoerders van beide brancheverenigingen uit dat het om 200 miljoen euro extra geld gaat. Het bedrag is opgebouwd uit 2,5 procent budgetgroei, indexatie en het geld dat in 2016 niet is uitgegeven. Volgens de LHV-woordvoerder hoeft het geld ‘natuurlijk niet perse op. Maar de knelpunten moeten worden opgelost. En sommige zorgverzekeraars doen het beter dan andere.’ Om welke verzekeraars het gaat, wil de LHV niet zeggen.

Zorgverzekeraars

Rouvoet vertelt dat hij afgelopen maandagavond de leden van ZN tijdens een bijeenkomst heeft aangesproken op hun verantwoordelijkheden. ‘Er liggen knelpunten en de afspraak is dat we die oplossen. Bijvoorbeeld in achterstandswijken in steden. Maar ik heb er geen zicht op, en dat mag ik ook niet, hoe individuele zorgverzekeraars daar mee omgaan. Ik hoor van zorgverzekeraars dat zij goede plannen willen van huisartsen over de manier waarop zij het geld willen besteden. Die plannen zijn er niet overal. Waar dat wel het geval is, honoreren de zorgverzekeraars die plannen.’

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. Zorgverzekeraars willen plannen. Plannen maken kost tijd. Tijd = geld.
    En overigens, ik kom als NPA-auditor maar weinig huisartsenpraktijken tegen die niet meer plannen op de plank hebben liggen dan ze kunnen uitvoeren met de beschikbare capacitijd (geen spelfout!).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.