Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN stelt programmamanager dure geneesmiddelen aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Apotheker Bart Benraad is op 1 januari gestart bij ZN als programmamanager dure geneesmiddelen.
Benraad. Bart.ZN.png

Dat laat ZN weten.

Tegendruk
Benraad: ‘Alleen door een combinatie van maatregelen: borgen van juist gebruik, organiseren van tegendruk tegen de farmaceutische industrie en het adequaat toepassen ervan, kunnen we zorgen dat dure geneesmiddelen beschikbaar komen en blijven voor degenen die daarop echt zijn aangewezen. Het is mijn overtuiging dat dat een intensieve samenwerking is vereist op basis van wederzijds vertrouwen tussen de direct betrokken partijen: ziekenhuizen, apothekers, medisch specialisten, zorgverzekeraars en ministerie.’

Dure geneesmiddelen
De ontwikkeling van dure geneesmiddelen gaat in een dusdanig tempo dat de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg in gevaar komen. Een van de landelijk ingevoerde maatregelen, is versterking van de inkoop van dure geneesmiddelen door ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Benraad gaat zich met zijn project in de eerste plaats bezig houden met het verbeteren van de informatiepositie van verzekeraars zodat de individuele inkoop scherper en eenduidiger kan plaatsvinden. Daarnaast ‘kan gekozen worden voor gezamenlijke inkoop als er onvoldoende concurrentie is om individueel voldoende resultaat te bereiken’, zo stelt ZN. 

Ziekenhuisapotheker
Benraad heeft farmacie gestudeerd in Groningen tot 1988 en heeft zich daarna gespecialiseerd tot ziekenhuisapotheker in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen, waar hij heeft gewerkt tot 2000. Aansluitend heeft hij in de Maartenskliniek een heel nieuwe ziekenhuisapotheek opgezet met als onderdeel daarvan een poliklinische apotheek.

Reumamiddelen
Benraad deed zijn eerste ervaring op met dure geneesmiddelen toen hij betrokken was bij de inkoop van biologische reumamiddelen voor de Maartenskliniek.  Hij aanvaardde vervolgens een bestuursfunctie bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers. Benraad hield zich onder andere bezig met het goed inregelen van de overheveling van dure geneesmiddelen, en het opbouwen van de Add-On systematiek.

 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.