Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN verwacht extra stijging zorgpremie in 2011

Mark van Dorresteijn
Het kan zijn dat de zorgpremie in 2011 met 60 euro extra stijgt, los van andere stijgingen, als het nieuwe kabinet besluit zorgverzekeraars meer financiële risico's te laten lopen. Daarvoor waarschuwt Hans Wiegel, voorzitter van de belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
ZN verwacht extra stijging zorgpremie in 2011

Het demissionaire kabinet kondigde kortgeleden aan de nacalculatie af te schaffen. Dat is een compensatie die zorgverzekeraars ontvangen als ze plotseling te maken krijgen met financiële tegenvallers, veroorzaakt door overheidsbeleid.

Financiële instabiliteit

Wiegel verwacht dat de ingreep leidt tot meer financiële instabiliteit, waardoor De Nederlandsche Bank betere financiële buffers zal eisen van de verzekeraars. Die hebben volgens hem geen andere keus dan de rekening bij de klanten neer te leggen.

Premiestijging basispakket

Zorgverzekeraar DSW maakte gisteren als eerste de hoogte van de premie van het basispakket bekend. Die bedraagt op jaarbasis 1194 euro; dat is 114 euro meer dan vorig jaar. De andere zorgverzekeraars presenteren hun premies de komende weken. De verwachting is dat ze fors zullen stijgen ten opzichte van vorige jaren. DSW verklaart de stijging door tekorten bij de overheid, steeds hogere uitgaven voor de zorg in Nederland en strengere eisen van De Nederlandsche Bank. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonde mensen

FNV pleit voor inkomensafhankelijke zorgpremie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.