Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN vreest risicodragende uitvoering GGZ

Plannen van minister Schippers om de ggz vanaf 1 januari volgend jaar volledig risicodragend te maken, ondervinden weerstand van zorgverzekeraars. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat de ggz-sector nog niet ver genoeg is met het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg om het risico compleet bij verzekeraar neer te kunnen leggen.
IStock

Zorgverzekeraars stellen het eens te zijn met de minister dat zorgverzekeraars de ggz in de Zorgverzekeringswet uiteindelijk risicodragend moeten uitvoeren. ‘Maar’, schrijft ZN, ‘als zorgverzekeraars vanaf volgend jaar alle risico’s dragen, is het van cruciaal belang dat zij inzicht hebben in de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg. Dit is in de ggz nu nog een probleem en daarom werkt de sector hier hard aan. Maar deze verbeterslag neemt nog zeker een paar jaar in beslag. De minister wil daar niet op wachten. Zorgverzekeraars vrezen dat als gevolg hiervan de budgettaire kaders die het kabinet de komende jaren voor de ggz vaststelt een nog grotere impact zullen gaan hebben op de contractafspraken tussen zorgverzekeraars en ggz-zorgverleners.’

Volledig risico
Zorgverzekeraars lopen volgens ZN straks volledig risico, maar hebben niet de juiste instrumenten om te komen tot een goede verdeling van middelen tussen ggz-zorgverleners en om (meerjarige) afspraken over de kwaliteit van zorg te maken. ZN vindt dit een onwenselijke ontwikkeling voor hun verzekerden die baat hebben bij een stabiele ggz-sector waar de kwaliteit van zorg centraal moet staan.

Patiënten beter informeren
In de brief roept ZN ook ggz-zorgverleners op om patiënten beter te informeren over het feit dat hun zorgverzekeraar kan helpen als ze te lang moeten wachten op een behandeling. Als verzekerden op een wachtlijst komen, kunnen zij namelijk contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling. De zorgverzekeraar bemiddelt en begeleidt de verzekerde vervolgens naar een andere zorgverlener waar hij wel snel terecht kan.

Dossier Geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.