Dat schrijft ZN vandaag in een brief aan de Kamer.
Reserves
Zorgverzekeraars hebben 11 miljard euro aan reserves in kas. Volgens de zorgverzekeraars is dit geld als het aan zorg wordt besteed binnen drie maanden op. Minister Schippers verwacht van de zorgverzekeraars dat zij 2 miljard euro van hun reserves inzetten om de ziektekostenpremie voor volgend jaar laag te houden. Die voelen daar weinig voor, zo blijkt uit de brief: ‘Tijdelijke, niet-structurele maatregelen, zoals het in een keer ruimschoots inzetten van de reserves van zorgverzekeraars, leiden tot onverantwoorde premieschommelingen en bieden geen blijvende oplossing voor de stijgende zorgkosten of een compensatie voor het verlagen van het eigen risico.’ Zorgverzekeraars merken wel op dat zij vinden dat de minimale eis die de overheid stelt aan de hoogte van de reserves ‘aan de hoge kant is.’ ZN wil de teruggave van premie aan verzekerden over laten aan de afzonderlijke zorgverzekeraars zodat ze daarmee kunnen concurreren.
Eigen risico
ZN wil de jaarlijkse verhoging van het eigen risico volgend jaar een halt toe roepen. ZN roept de politiek op zich te ‘heroriënteren op de hoogte en vorm van het eigen risico’. Dat kan verlaging van het eigen risico betekenen, maar ZN laat weten dat het eigen risico vooral eenvoudiger moet. ‘Het gaat er daarbij om dat verzekerden de inzet van het eigen risico begrijpen en rechtvaardig vinden met het oog op de solidariteit tussen gezonde mensen en mensen met een chronische aandoening.’
Hoofdlijnenakkoorden
De huidige hoofdlijnenakkoorden lopen eind 2017 af. Hierin is een volumegroei afgesproken van maximaal een procent per jaar. ZN pleit voor nieuwe hoofdlijnenakkoorden en ruimte voor verbetering van de kwaliteit, doelmatigheid en organisatie van de zorg. ZN wijst op het succes van de hoofdlijnenakkoorden: ‘Deze hebben geleid tot een gematigde groei van de zorgkosten en daarmee ook tot het behoud van een breed basispakket.’ ZN is voorstander van nieuwe afspraken die structurele oplossingen bieden voor de stijgen de zorgkosten en zodoende de gezondheidszorg toekomstbestendig maken. Daarin moet ook ruimte zijn voor ‘nieuwe afspraken’. ZN wil alle aandacht naar kwaliteit, toegang en betaalbaarheid. Nieuwe hervormingen van het zorgstelsel gaan daar niet bij helpen, waarschuwt ZN maar vast.
Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars zeggen dat zij zelf al een bijdrage tot een oplossing hebben geleverd. Zo hebben ze het aantal polissen teruggebracht en zijn er bijna geen aanvullende verzekeringen meer met toelatingseisen. De overstapdrempels zijn weg of lager en ook de informatievoorziening is verbeterd, zegt ZN en wijst daarbij ook op de onlangs gelanceerde zorgverzekeringskaart. ZN zegt toe dat zorgverzekeraars zich inspannen om risicoselectie te voorkomen.
Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>
Ze hebben het aantal polissen verkleind, dat klopt en direct de goedkopere geschrapt. Daarbij de vergoedingen verminder, de prijs verhoogt en de zorgverlener een wurgcontract aangeboden dat ze nooit meer de volledige polis hoeven te vergoeden.
Chronisch zieken kunnen de kosten niet meer betalen. De gezonde mensen willen niet mee betalen voor zieken mensen. En zieken mensen moeten gaan kiezen tussen zorg of eten. Of beter gezegd leven of sterven.
Zo staat het ervoor met onze gezondheidszorg.
Pak de verzekeraars de gehele winst af. Het is geld wat bedoeld is voor zorg en niet om de over de top salarissen en bonussen te bekostigen.