Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zoekmachines vergroten angst over gezondheid’

Bert Bukman
Online zoeken naar informatie over je eigen gezondheid, levert vaak nodeloze angst op. Onderzoeker Fam te Poel promoveerde op dit onderwerp aan de VU. Het onderzoek sluit aan bij eerdere wetenschappelijke bevindingen.
Te Poel
Getty Images / iStock

Het onderzoek van Fam te Poel betrof ruim 5000 Nederlanders en hun online gewoontes op het gebied van gezondheidsinformatie. Hieruit blijkt dat mensen zich angstiger voelen over hun gezondheid naarmate zij vaker online zoeken naar informatie. Dit geldt vooral voor mensen die op het moment van zoeken nog niet overmatig angstig zijn over hun gezondheid.

‘Google stelt geen diagnostische vragen en toont info bijvoorbeeld omdat die veel is bekeken. Zo kunnen algoritmes informatie over hersentumoren tonen, als je zoekt op hoofdpijn’, aldus Te Poel in een toelichting bij Medisch Contact.

Rol huisartsen volgens Te Poel

Volgens Te Poel kunnen huisartsen een belangrijke rol spelen in de voorlichting over de nadelige gevolgen van online gezondheidsinformatie. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar betrouwbare online bronnen zoals thuisarts.nl.

Het onderzoek van Te Poel sluit aan bij eerdere publicaties over online zelfmanagement bij chronisch zieken. De verwachtingen op dit vlak zijn doorgaans hoog, maar in de praktijk zijn het vooral de hoger opgeleide en meer digitaal vaardige patiënten die er baat bij hebben.

Patiëntportalen

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor patiëntportalen van ziekenhuizen. Ook deze portalen worden vooral gebruikt door digitaal vaardige patiënten, blijkt onder meer uit een onderzoek van IQ Healthcare, verbonden aan het Radboudumc.

Een probleem daarbij is ook de toegankelijkheid van de portalen op het gebied van indelingen en taalgebruik. Volgens onderzoeksinstituut Nivel zijn deze problemen vaak met eenvoudige ingrepen te verhelpen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.