Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zora ontvangt miljoeneninvestering

Mark van Dorresteijn
Zorgrobot Zora heeft een investering van 2,2 miljoen euro opgehaald. De geldschieter is de Zeeuwse investeringsmaatschappij Summa
zora500.png

Het geld is bedoeld voor de uitbreiding van de ‘robotfamilie’ met toepassingen voor o.a. gemeenten, hotels en thuiswonende ouderen. De zorgrobot is ontwikkeld door de Belgische startup QBMT. Daarnaast heeft Summa de robotontwikkelaar in staat gesteld het bedrijfspand in Oostende te kopen voor de assemblage van robots, wat vijftig extra banen oplevert.

Zora

Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt waardoor ze kan lopen en praten. De robot wordt alsmaar populairder en is inmiddels verkrijgbaar in zestien talen. Inmiddels worden er wereldwijd al meer dan 200 Zora’s ingezet, met name in verzorgingshuizen waar ze wordt gebruikt bij revalidatie, animatie en dagbesteding. QBMT is momenteel actief in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Finland en sinds kort ook in Japan, Australië en de VS. ‘Naast vastgoed investeren en participeren we in kansrijke projecten, de ontwikkeling van robots is daar een mooi voorbeeld van’, aldus Miranda Cok, CEO van Summa. ‘Ze gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Zora heeft ook een maatschappelijk belang en daar dragen we graag ons steentje aan bij.’

Dienstenrobot

Door de investering van Summa kan QBMT verder met het ontwikkelen van de robotfamilie. Het tweede familielid is gistermiddag gelanceerd: een dienstenrobot die veel breder kan worden ingezet dan alleen in de zorg. De robot kan mensen ontvangen, wegwijs maken, met ze meelopen, enzovoort. Volgens QBMT is hij een aanwinst voor ziekenhuizen, gemeentehuizen en scholen, maar ook voor de horeca. Daarnaast krijgt Zora naar verwachting in 2016 nog een broertje, een soort butlerrobot, en een zusje dat zich zal richten op ouderen zodat ze langer alleen thuis kunnen wonen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.