Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg aan transseksuelen uitgekleed

Het COC vindt dat de overheid meer geld beschikbaar moet stellen voor transseksuelen die een geslachtsverandering willen ondergaan. De Nederlandse vereniging tot integratie van homosexualiteit zegt dit in een reactie op het recente voorstel van het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) om vergaand op geslachtsoperaties te bezuinigen.

Penis

Mannen en vrouwen die van geslacht willen veranderen, krijgen in het CVZ– voorstel alleen nog maar operaties aan penis of vagina vergoed. Vervolgingrepen voor mannen om bijvoorbeeld baardgroei of adamsappel te verwijderen, moeten zelf worden betaald. Dat zelfde geldt voor vrouwen die man willen worden en borstoperaties nodig hebben. Volgens voorzitter Frank van Dalen van het COC kunnen de kosten per persoon oplopen tot enkele tienduizenden euro’s per persoon.

Doodongelukkig

Volgens het COC hebben transgenders, mensen die van geslacht zijn veranderd, volgens het Europees recht op vergoeding: Voor hen zijn de ingrepen niet cosmetisch van aard, maar pure noodzaak om zich mens te kunnen voelen. Het COC zegt dat in Nederland per jaar ongeveer honderd mensen van geslacht veranderen. Frank van Dalen: “Betrokkenen voelen zich al doodongelukkig. Een operatie maar half uitvoeren, lost het probleem niet op”.

Basispakket

Het CVZ heeft de overheid kort geleden gevraagd om in de regelgeving duidelijker te motiveren waarom de ingrepen niet in het basisverzekeringspakket moeten worden opgenomen. Het COC vindt dat een foute stap. De ingrepen zouden juist wel moeten worden vergoed. Zij roept het CVZ in een brief op om kennis van experts op het gebied van zorg aan transseksuelen alsnog in het uiteindelijke advies te betrekken.

Prostitutie

Uit andere landen waar operaties voor transgenders niet worden vergoed, is, bekend zij naar alternatieven gaan zoeken om de kosten te kunnen betalen. Het COC vreest nu dat transgenders uit geldgebrek gedwongen worden in de prostitutie te gaan of in het criminele circuit belanden. “Dat mag in een beschaafd land als Nederland niet gebeuren”, zegt Van Dalen.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.