Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorg heeft flexibele bestuurders nodig’

Mario Gibbels
Zorgbestuurders moeten kunnen denken in verschillende scenario's.
'Zorg heeft flexibele bestuurders nodig'

Met de overgang van publiek naar privaat krijgt de zorgsector te maken met andere business modellen. Dat vraagt om zorgbestuurders die weten om te gaan met een constant veranderende omgeving. Dat stelt Jeroen van der Velden, universitair hoofddocent Strategy Alignment aan de Nyenrode Business Universiteit.

Zorgorganisatie

In een voortdurend veranderende omgeving is het besturen van een organisatie geen kwestie van ‘een sommetje oplossen’, aldus Van der Velden. ‘Het kan alle kanten opgaan, het is nooit zwart of wit en je zult voortdurend de juiste balans moeten zien te vinden en daarbij steeds blijven rondkijken.’ Zorgbestuurders zullen mee moeten bewegen met hun omgeving en dat betekent dat ze moeten kunnen denken vanuit verschillende scenario’s. Van der Velden: ‘En daarbij moet je als zorgbestuurder niet kiezen voor uitsluitend één scenario maar altijd de weg naar alternatieve scenario’s open houden.’

Zorgbestuurders

Van der Velden vraagt zich wel af of de huidige zorgbestuurders in staat zijn om hun organisaties te leiden in deze turbulente omgeving. ‘Een grote groep bestuurders is afkomstig uit de tijd dat de zorg nog een publieke sector was en werden geselecteerd op andere vaardigheden dan die nu noodzakelijk zijn.’

Van der Velden zal op 9 maart in de collegereeks Management in de Zorg van de Zorgvisie academy een college verzorgen over Strategie en Organisatie.

1 REACTIE

  1. Herkenbaar! Omdenken is vaak en op veel verschillende plaatsen binnen de brede gezondheidszorg noodzakelijk. Niet ‘Dit kan niet meer en dat wordt erg moeilijk,..en het geld is op…’, maar meer een insteek ‘Wat wil de patiënt/cliënt/burger, waar liggen kansen en hoe kunnen wij daar met de gehele keten op inspelen? Buiten de kaders denken en dwars door de muren heen. Naar mijn mening is hierbij ook een flexibel en in kansen denkend middenkader nodig. Ik zie in substitutieprojecten (2e-1e lijn samenwerkingen rond Spoedzorg SEH-HAP en in de Integrale Geboortezorg) zorgverleners op de werkvloer met goede ideeën, maar met name bij hun direct-leidinggevenden een hapering bij het implementeren hiervan. En in alle zorg- en medische opleidingen verplicht onderdeel/module/competentie ‘Ondernemerschap’!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.