Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg investeert weinig in ICT

MAARSSEN - In vergelijking met het bedrijfsleven investeert de zorg nog altijd weinig in ICT. Wordt in het bedrijfsleven 5 procent van het totale budget aan ICT besteed, in de zorg is dat 1,5 procent. Dit constateert het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) in een onderzoek in opdracht van MKB Nederland.

Volgens het EIM heeft de zorg redelijk geïnvesteerd in medische apparatuur en applicatiesoftware. Het probleem zit hem vooral in de ontwikkeling van netwerken, waardoor het uitwisselen van patiëntendossiers tussen organisaties en afdelingen vaak onmogelijk is. MKB Nederland pleit daarom voor afspraken over standaarden, zowel nationaal als op brancheniveau.

Prikkels

Om dit probleem op te lossen zijn grote investeringen nodig. Die financieringsruimte in de zorg is echter beperkt. Investeringen laten zich moeilijk terugverdienen ondermeer door het starre prijsbeleid en de korte terugverdiend tijd. Ook kennen professionals te weinig prikkels om in ICT te investeren. Zolang concurrentie nog voor onvoldoende prikkels zorgt, moet de overheid ondernemers stimuleren vermogen en financieringsfaciliteiten beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld door een terugbetalingsregeling met een gunstige rente te realiseren. Ook moeten de investeringstermijnen in de zorg ingekort worden. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.