Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg kan makkelijker aan personeel komen

Mark van Dorresteijn
De zorgsector is vorig jaar weer gemakkelijker aan personeel kunnen komen. Toch zien steeds meer werkgevers in de zorg het aantrekken van nieuwe werknemers als een probleem. De komende jaren zullen ze hun best moeten blijven doen om personeel naar ziekenhuizen en verpleeghuizen te halen.
Zorg kan makkelijker aan personeel komen

Dat hebben minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker geschreven aan de Tweede Kamer. In de eerste helft van 2009 steeg de werkgelegenheid in de zorg met 2 procent. Halverwege het jaar was het aantal openstaande vacatures met een kwart afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Na een jarenlange stijging was ook de tijd dat een vacature niet werd vervuld, gedaald, met 15 procent.

Zorgopleidingen

Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. “Dit zijn duidelijke signalen van een meer ontspannen arbeidsmarkt in de zorg en een grotere aantrekkingskracht van de zorgsector”, stellen de bewindslieden vast.

Personeel grootste obstakel

Toch ervaren zorginstellingen de werving van nieuw personeel nog steeds als het grootste obstakel op de arbeidsmarkt, blijkt uit een enquête onder werkgevers. Bijna twee derde van de zorginstelling maakt zich hierover zorgen.

Vergrijzing

Al eerder is berekend dat door de groeiende vraag naar zorg en vergrijzing van het zorgpersoneel in 2025 bijna een half miljoen meer werknemers nodig zijn. Daarom zal onder meer door de inzet van meer technologie en efficiënter werken, de behoefte aan personeel minder groot moeten worden. (ANP)

Lees ook:

Personeelstekort groter dan gedacht

Scholing en cultuur spelen rol bij werving zorgpersoneel

Sterke stijging personeelskosten van ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.