Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg lijdt onder valse concurrentie’

Verpleeg- en ziekenhuizen betalen volgens de PvdA te veel voor medische hulpmiddelen zoals handschoenen. Dat stelt de fractie in het Algemeen Dagblad. De farmaceutische industrie misbruikt volgens de partij de Europese concurrentieregels waardoor de zorg in Nederland 200 miljoen euro duurder uitvalt.

De PvdA baseert zich op onderzoek van de Europese fractie en op vier concrete gevallen, waaronder een klacht van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. De PvdA-fracties in Den Haag en Brussel vragen Europees Commissaris Kroes (concurrentie), minister Bos (Financiën) en minister Klink (Volksgezondheid) maatregelen te nemen. Jaarlijks wordt er ongeveer 800 miljoen euro aan hulpmiddelen uitgegeven.

Europese aanbesteding

Zorginstellingen moeten de inkoop van medische hulpmiddelen Europees aanbesteden. In de praktijk leidt dat er volgens de PvdA toe dat alleen de Nederlandse dochterbedrijven van farmaceutische multinationals hierop reageren. Die hanteren hogere prijzen dan dochterconcerns elders. De PvdA meent dat de bedrijven op die manier de markt verdelen ten koste van de betaalbaarheid van de zorg.

Tegenwerking

In vergelijking met Duitsland zouden de prijzen voor hulpmiddelen hier gemiddeld 25 procent hoger liggen. Ziekenhuizen die probeerden over de grens in te kopen, werden tegengewerkt door de moederbedrijven die hun goedkopere buitenlandse dochters verboden op de Nederlandse aanbesteding te reageren. (Algemeen Dagblad)

Lees ook:

Hoge Raad vernietigt uitspraak aanbesteding ziekenhuizen

Websites:

PvdA

UMC St. Radboud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.