Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zorg moet 600 miljoen extra bezuinigen

Mark van Dorresteijn
De overschrijding van de kosten in de gezondheidszorg in 2010 valt hoger uit dan de geplande één miljard euro. De verwachting is dat daar nog 600 miljoen bovenop komt. Dat laat een woordvoerder van VWS weten.
Zorg moet 600 miljoen extra bezuinigen

Of het bij deze 600 miljoen blijft is nog niet duidelijk. De exacte cijfers verschijnen pas ten tijde van de voorjaarsnota die eind mei verschijnt. Welingelichte bronnen melden dat de oplopende kosten onder andere worden veroorzaakt door overschrijdingen in de ziekenhuiszorg, tandartsen, en zbc’s. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink mag bezuinigen op specialisten

Zorgkosten weer een miljard gestegen

CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

PwC: ziekenhuizen moeten twee miljard terugbetalen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Verpleegkundige moet met verpleegkundige handelingen bezig zijn. Een verpleegkundige zei eens tegen mij ik voel me geen verpleegkundige meer, maar net een administratief medewerkster. Laat Klink maar op de top van de zorg bezuinigen. Managers etc en niet op personeel en client. De toplaag kan wel lagen minder. Dus minder managers in de zorg. Maar meer personeel op de werkvloer.

 2. Lees alle reacties
 3. bezuinigingen in de zorg…..
  Toen ik voor de eerste keer op een verpleeghuisafdeling een kleedkamer kastje open deed van een bewoonster, hingen daar 3 jurkjes en lagen er 2 onderbroeken en 3 paar sokken…
  Deze mevrouw deed het al zuinig aan dus daar valt het niet te halen lijkt mij…
  en toch ben ik bang dat er over een aantal jaar nog maar 1 jurk hangt…
  Oh ja, ze had wel familie maar die had geen tijd.
  Waarschijnlijk hangen daar de andere 2 jurken…
  Sorry..
  Is echt gebeurd en gebeurd regelmatig..
  Laten we zuinig zijn op ons zelf want we komen op een afdeling met maar 1 jurk..
  Succes!

 4. Fusies, fusies, fusies! Nog meer fusies in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hebben we iets geleerd van Philadelphia? Intussen is toch wel duidelijk geworden dat deze alleen maar geld kosten en de beurzen van de managers spekken. We weten nu al dat we over vijf jaar weer gaan ontmantelen omdat kleine voorzieningen sneller in kunnen spelen op de markt. Dat kost dan weer hetzelfde bedrag als de fusies. Leren doen we niets. Bezuinigingen hebben steeds invloed op de handen aan het bed en niet op de overhead. De secretaresse van de manager wordt vervangen als ze ziek is, de verpleegkundige niet. Werkers in de zorg voelen zich zo verantwoordelijk dat ze niemand verwaarlozen behalve zichzelf. Wanneer wordt er geluisterd naar de mensen op de werkvloer i.p.v. naar de manager achter zijn bureau op zijn kantoor? Bij de overhead is nog heel veel geld te halen. Klinck doe je best!

 5. laat ons proberen de overlappingen weg te organiseren. Dat geldt voor de financieringsmethodieken alsook voor de praktische uitvoering van de zorg. Voorbeeld: een persoon die naar een verpleeghuis moet moet tegelijkertijd de band vervbreken met de huisarts. Waarom? hij neemt toch alle medische problematiek mee en heeft er kennelijk een nieuw probleem bij in de vorm van een zware somatische aandoening of psychogeriatrisch probleem. Daartoe kan de huisarts een specialist inschakelen; dat gebeurt toch bij alle andere medische problematiek? De financieringsmethodiek belet samenwerking tussen het intra- en het extramurale veld. Dat kost ongelooflijk veel geld. Overigens, waarom moet huisvesting, eten, wasverzorging e.d. in de AWBZ zitten? Dat zijn toch geen bijzondere ziektekosten. Dat zijn kosten die je ook hebt als je niets mankeert! Natuurlijk heeft dat consequenties voor de eigen bijdrageregelingen maar het wordt wel veel transparanter en beter beheersbaar!

 6. wat erg is het toch in ons land gesteld.iedereen die ziek wordt of in de gezondheidszorg werkt merkt het dagelijks er wwwwwordt alleen nog maar gepraat over geld en bezuinigenik vraag mij af of dit niet anders kan,niemand wil ziek zijn of afhankelijk van anderen helaas zijn er dat toch duizenden.Laten wij weer gewoon goed voor elkaar zorgen en zeker voor diegene die het het hards nodig heeft en laten wij het geld daarvoor uit bv.defensie,commissie”sdie ingesteld worden en toch altijd met uitkomsten komen die iedereen al weet ,mensen die praten over de zorg ipv.die er werken{zou volgens mij ook een grote hoop schelen},en mogelijk kunnen wwwwwwwwwe ook een keer per jaar een landelijke actie op radio en tv houden om zo wat extra inkomsten te hebbenen als laatste zou ik als wij het dan toch weer over het geld moeten hebben willen zeggen tegen allen verhoog de salarissen nu eens niet in procenten maar gewoon in euro”sdat scheelt heeeel veel en is zeker zo solidair en ook dat vind iedereen belangrijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.