Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘Zorg moet zich richten op meer aandacht voor cliënt’

Mark van Dorresteijn
Meer werkelijke en wezenlijke aandacht voor de cliënt is hard nodig. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van ActiZ. Vooral intramurale cliënten zijn negatief over de beschikbaarheid van personeel.
‘Zorg moet zich richten op meer aandacht voor cliënt’

Ongeveer een derde (36 procent) van de cliënten geeft aan dat binnen de zorgorganisatie goed naar hun geluisterd wordt. Opmerkelijk is dat medewerkers veel vaker (70 procent) aangeven dat zij goed naar hun cliënten luisteren. ActiZ vindt het belangrijk dat zorgorganisaties zich richten op het dichten van deze kloof. Bij organisaties die hoog scoren in de benchmark is de kloof veel kleiner en zijn de ‘luisterscores’ hoger.

Werkdruk

Medewerkers stuiten vooral op de licht toegenomen werkdruk. ActiZ noemt het daarom goed dat er extra middelen beschikbaar komen voor verpleeg- en verzorgingshuizen om mensen te werven. Het cijfer voor medewerkerstevredenheid kwam uit op 7,2. Hetzelfde cijfer als in 2010 en 0,4 punten hoger dan in 2009. Aad Koster, directeur ActiZ: “Het is een mooie score, maar wij gaan nu niet achterover leunen. Er is zeker verbetering mogelijk. Gezien de veranderingen in de sector is een 7,2 toch een mooi resultaat.”

Kleinschaligheid

PwC heeft met externe wetenschappers onderzoek gedaan naar kleinschalige zorg: zorg in een wooneenheid voor maximaal acht cliënten. Daaruit komt naar voren dat kleinschalige zorg niet op alle punten beter presteert dan reguliere zorg. Cliënten in kleinschalige eenheden zijn niet meer of minder tevreden dan elders en hun ervaringen met de zorg zijn gelijk aan die van andere cliënten. Ook ervaren cliënten in een kleinschalige woonzorgvorm niet dat zij meer regie over hun leven hebben. Medewerkers zijn gemiddeld wel iets positiever over het kleinschaliger werken, maar het is volgens ActiZ wel een vorm die bij de medewerker moet passen.

Algemeen beeld

Het algemene beeld dat naar voren komt uit de benchmark is dat verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) zich ten opzichte van 2010 hebben verbeterd. Dit jaar zijn er meer organisaties die goed presteren naar de mening van hun cliënten en medewerkers. De financiële prestaties van de VVT-branche zijn in de breedte ook iets verbeterd. De uitkomsten laten zien dat de financiële prestaties gemiddeld op orde zijn. “Dat is ook absoluut nodig om samen met de toegezegde extra middelen te kunnen investeren in personeel en de toenemende financiële risico’s van het vastgoed op te kunnen vangen”, aldus ActiZ.

Benchmark

De ActiZ Benchmark in de Zorg doet jaarlijks onderzoek naar financiële bedrijfsvoering, medewerkers- en cliëntenoordeel. Aan de benchmark namen in totaal 249 ActiZ-zorgorganisaties deel en ruim 50.000 cliënten en 116.000 medewerkers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

ActiZ-leden stemmen in met benoeming Van Montfort

ActiZ adviseert tegen inzet zzp’ers

ActiZ: ‘Burgers moeten zelf betalen voor ouderenzorg’

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik heb een ervaren verpleegkundige gekend, die mij vertelde, dat zij met 5 andere verpleegkundigen, die ze zelf mocht aanwijzen, de hele afdeling kon runnen, terwijl er normaal 25 man rondlopen voor van alles en nog wat. Met het meten van tijdsdruk- en tevredenheidscores kom je er dus niet uit. Was het maar zo simpel !!

 3. Meer aandacht voor de klant is harder nodig ? Daar heb je geen benchmark of onderzoek nodig. De onderzoeken naar misstanden en een regelmatige zelfonderzoek en zelfreflectie door zorginstellingen zijn een meer realistisch vertrekpunt.De medewerkers in de zorgverlening zijn meestal toegewijde mensen die zich maximaal inzetten voor hun zorgvragers.Maar nog steeds krijgen ze door belemmeringen in de organisatiecultuur, een remmend beleid en belemmerende protocollen en procedures niet altijd de kans om persoonsgericht te werken.Tijdsdruk, productiviteitseisen en een uitgebreide horizontale en verticaal verantwoording zorgen ervoor dat de zorgvrager vaak niet de aandacht en tijd krijgt die hij of zij nodig heeft om minder gebonden en afhankelijk te functioneren in de zorgomgeving.

 4. Meer aandacht voor de klant is harder nodig ? Daar heb je geen benchmark of onderzoek nodig. De onderzoeken naar misstanden en een regelmatige zelfonderzoek en zelfreflectie door zorginstellingen zijn een meer realistisch vertrekpunt.De medewerkers in de zorgverlening zijn meestal toegewijde mensen die zich maximaal inzetten voor hun zorgvragers.Maar nog steeds krijgen ze door belemmeringen in de organisatiecultuur, een remmend beleid en belemmerende protocollen en procedures niet altijd de kans om persoonsgericht te werken.Tijdsdruk, productiviteitseisen en een uitgebreide horizontale en verticaal verantwoording zorgen ervoor dat de zorgvrager vaak niet de aandacht en tijd krijgt die hij of zij nodig heeft om minder gebonden en afhankelijk te functioneren in de zorgomgeving.

 5. Wat een toeval! Wij zijn deze week met de week van de zorg 1 van de 3 genomineerden voor een zorg award. Met het thema; prikkelrijke/prikkelarme interventies voor de zorgvrager die 24 uur op bed verblijft of niet deel kan nemen aan de reguliere activiteiten i.v.m te veel prikkels e.d.
  Dus wij zijn op de goeie weg….

 6. Het meest ernstige staat halverwege. pwc is kennelijk ingehuurt om aan te tonen dat kleinschalig niet beter is dan grootschalig. dit is vast de opmaat naar nieuwe schaalvergroting. Ik werk niet in deze sector, maar als ik dat wel zou doen, zou ik dit punt van het onderzoek colkectief proberen onderuit te halen.

 7. Jammer dat management nog steeds bezig is op de eigen manier. Men kan beter kijken en luisteren naar instellingen waar het (nog) echt goed is want die zijn er wel. Ben het dus eens met deurwaarder en vele anderen die reageerden. Probleem is dat het hogere management in een eigen wereld leeft en zichzelf bevrucht, daarom herhaalt de ellende voor anderen zich eindeloos. Het zijn geen goede cultuurbouwers en vernietigen vaak wat goed is. Zo is het op veel plekken, niet alleen in de zorg, ook bijv. binnen onze r.k. kerk (onze vrouwelijke pastor, gelukkig is ze nu weg, was nog erger dan de ouderwetse conservatieve pastoor die we eerst hadden. En maar lullen over de bijbel en ondertussen de vrijwilligers op de ziel trappen en door haar gedrag het onmogelijk maken, eigenlijk de kerk uitjagen.

 8. Ik geloof er niks van de medewerkers en cliënten meer tevredenheid aangeven. Dit staat in schril contrast met mijn ervaring en de feedback die ik krijg. En ik vind dat we eens moeten kijken wat we bij de raden van bestuur kunnen bezuinigen voor we bij de zorgenden kijken.

 9. Als ze voor dat geld nou eerst eens regelen dat er overal tilliften met motortjes komen ipv de exemplaren waar je met de hand toch patienten van meer dan 100kilo moet voortduwen. Dan vervolgens een onderzoek naar versimpeling van alle administratie, weiger alle kwaliteitsonderzoeken die veel tijd kosten en dus de kwaliteit naar beneden halen.en zo kan ik er nog wel wat bedenken.ACTIZ graag een tijdsbestedingsonderzoek naar de effectiviteit van het management en de overhead.

 10. Niet westerse allochtonen hebben niet de nodige aandacht als zij de zorg instellingen nodig hebben. Turkse patienten gaan hoerdoor massaal naar Turkije voor medische zorg omdat de zorg instellingen niet op de vraag en behoefde kunnen antwoorden.

 11. Goh… zoveel managers, zoveel adviesbureaus, zoveel kosten in de zorg die worden weggesluisd naar zorgparasieten.
  En dan met de briljante conclusie komen dat er meer aandacht nodig is voor de cliënt? Dat had mijn demente grootmoeder gratis kunnen adviseren.
  Als managers en adviesbureaus de resultaten van dit onderzoek ECHT serieus nemen, stappen ze allemaal per direct op.
  Ik verwacht echter het tegenovergestelde: workshops Time Management. Overleg. Vergaderen. Netwerken. Secretaresses inhuren. Externe adviesbureaus inhuren. Investeren in nutteloze ICT projecten. Commissies instellen. Adviseurs inhuren die de cursus “meer zorg per minuut” kunnen geven aan verzorgenden. http://bit.ly/nq8q0Z . Have fun!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.