Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor Beter laat medewerker lachen om registratielast

Redacteur Zorgmanagement
Als er één werkgerelateerd probleem is dat zorgmedewerkers ten diepste demotiveert, dan is het de administratieve lastendruk. Kennisplein Zorg voor Beter probeert er met “een verzameling van grappige cartoons en posters” toch een positieve draai aan te geven: Hang ze op in de personeelskamer of bij het koffiezetapparaat om collega’s aan het denken te zetten - en vooral te laten lachen!
Regeldruk

Om de campagne kracht bij te zetten heeft Zorg voor Beter de vier meest bizarre registraties verzameld, uit een totaal van 347 die tijdens schrap- en snapsessies zijn geïdentificeerd. Zo blijken er zorgorganisaties te zijn waar zakjes met watten gestickerd moeten worden, alsof deze net als etenswaar kunnen bederven. Een niet nader genaamd verzorgingshuis gebruikt daarnaast een afvinklijstje, waarop medewerkers moeten aankruisen of ze de dagelijkse controle van een zogeheten pluizenfilter hebben verricht.

Ronduit kafkaiaans is het formulier waarmee wijkverpleegkundigen cliënten toestemming vragen om eventuele risico’s te signaleren. Stel dat de klant een krabbel weigert, moet de wijkverpleegkundige dan maar geblinddoekt te werk gaan, want risicosignalering is toch deel van de dagelijkse werkroutine?

Slapend dossier

Minder idioot, maar misschien wel gebruikelijker, is overbodige dossiervoering. Zo verhaalt Zorg voor Beter van een thuiszorgorganisatie die naast het ECD en een papieren nooddossier bij de cliënt thuis, ook nog eens een ‘slapend dossier’ van de cliënt op kantoor blijkt bij te houden, met daarin nogmaals een ondertekend zorgplan en de zorgkaart.

Invullijstjes

Door deze voorbeelden te delen hoopt Zorg voor Beter zorgmedewerkers op het spoor te zetten van overbodige administratieve handelingen. Voor organisaties die er niet uit komen, heeft het kennisplein de tool ‘Reflecteren op registreren’ beschikbaar. ‘Zo ga je op een leuke manier met elkaar in discussie over welke regels jullie belangrijk vinden en waarom je iets bijhoudt’, aldus Zorg voor Beter.

Enigszins ironisch is het instrument wel; ongeveer de helft van de veertien pagina’s tellende brochure bestaat uit invullijstjes. Dan toch liever cartoons bij het koffieapparaat?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.