Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg voor huisdieren in verzorgingshuis slecht geregeld

Driekwart van de verpleeg- en verzorgingshuizen laten huisdieren toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Uit het onderzoek blijkt ook dat de zorg voor huisdieren in de instellingen vaak slecht geregeld is.
Zorg voor huisdieren in verzorgingshuis slecht geregeld

Uit de cijfers van het LICG blijkt dat de verantwoordelijkheid voor een huisdier in het verzorgingshuis meestal volledig bij de eigenaar ligt. Dit kan volgens de onderzoekers risico’s opleveren als de bewoner geestelijk of lichamelijke achteruitgaat en een sterke emotionele band heeft met het dier. ‘Soms laat de hygiëne te wensen over, wat gevaarlijk kan zijn voor ouderen met een lage weerstand’ aldus het LICG. ‘Daarnaast kan het dierenwelzijn ernstig in het geding komen. Als bovendien niet van tevoren wordt vastgelegd waar een dier terecht kan als een eigenaar hier (tijdelijk) niet meer voor kan zorgen, kan het voorkomen dat dieren aan hun lot worden overgelaten.’

Dierenzorg

Het goed regelen van de dierenzorg voorkomt veel problemen. Het LICG wil dat alle instellingen een huisdierencontract gaan gebruiken waarin zaken zoals de verzorging, de verantwoordelijkheid en het afstaan van het dier worden vastgelegd. Daarnaast moeten er regelmatige controles plaatsvinden. Dit kan het verzorgingshuis zelf doen, maar beter is hiervoor externe dierenverzorgers te in te schakelen. Deze kunnen de dieren controleren en eventueel een handje helpen bij de verzorging van het dier. Ze kunnen tevens helpen herinneren aan de periodieke behandelingen tegen parasieten zoals wormen en vlooien. Ook kunnen zij er voor zorgen dat de dierenarts ingeschakeld wordt als dat nodig is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Jeerry Lampen)

Lees meer:

Virtuele dierentuin helpt bij stressherstel

Dierenbescherming Limburg onderzoekt dierenthuiszorg

Ongedierte plaagt ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.