Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg voor ouderen met meerdere kwalen faalt’

Ouderen die lijden aan meerdere aandoeningen lopen gevaar doordat ze door verschillende zorgverleners worden geholpen. Dat schrijven de Gezondheidsraad en de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) in een gezamenlijk advies dat vandaag wordt aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker.

De zorgverlener weet vaak niet of een geneesmiddel wel kan worden gebruikt in combinatie met een door een andere dokter voorgeschreven middel.

Multimorbiditeit

Het aantal ouderen groeit de komende jaren snel. Daarmee groeit ook het aantal ouderen met meer dan één aandoening, ook wel multimorbiditeit genoemd. Twee op de drie 65-plussers hebben twee of meer chronische aandoeningen; voor 85-plussers ligt dat percentage rond de 85.

Verbetering

In de huidige gezondheidszorg is de complexiteit van multimorbiditeit nog niet goed geregeld, stellen de Gezondheidsraad en de RGO. Onder meer het vroegtijdig signaleren van gezondheidsrisico’s zou verbetering behoeven.

Onderzoek

De raden erkennen dat hun voorstellen op korte termijn geld kosten. Maar op de langere termijn zou de voorgestelde aanpak juist tot kostenbesparing leiden. Verschillende organisaties zouden al hebben aangegeven dat ze zich willen inzetten om de zorg aan de grote groep ouderen met meerdere aandoeningen te verbeteren. In lijn met een eerder advies van de RGO maakte Bussemaker onlangs bekend dat ze tachtig miljoen euro heeft vrijgemaakt voor zorgverbeteringen en onderzoek. (De Pers)

Digitaal patiëntendossier

Om de zorg te verbeteren doen de raden, die de regering regelmatig van advies voorzien, een aantal suggesties. Zo zou er meer scholing moeten plaatsvinden om de kennis over complexe multimorbiditeit in klinieken te verbeteren. Ook moet wetenschappelijk onderzoek worden bevorderd en moet de informatie over de oudere patiënt toegankelijker worden met behulp van een digitaal patiëntendossier.

Links:

‘Artsen slecht voorbereid op zorg ouderen’

Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen

Gezondheidsraad en de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.