Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgaanbieders gebruiken cliënt als drukmiddel’

Frank de Grave van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgaanbieders deze zomer cliënten hebben gebruikt als drukmiddel om “geld los te peuteren”. “Op die manier druk uitoefenen vind ik schandalig.”

De Grave doet zijn uitspraken in het blad Vraag in Beeld van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Volgens de Grave was de timing van de publiciteit niet toevallig: “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze berichten vooral worden geventileerd vanaf eind juli, als de begrotingsdiscussies beginnen.” En dat terwijl de NZa net was gestart met een onderzoek naar de oorzaak van de problemen.

Zorgaanbieders en zorgkantoren stellen juist dat de NZa geen oog heeft voor de knelpunten in de AWBZ en een eigen cijfermatige werkelijkheid creëert. Het conflict met zorgverzekeraar Achmea is zo hoog opgelopen, dat er op 26 oktober een rechtszaak is. Achmea heeft de Staat en de NZa gedaagd en eist afschaffing van het budgettair kader zorg.

Voor de NZa, die ook als taak heeft toezicht te houden op de betaalbaarheid van de zorg, is het lastig grip te houden op de kosten in de AWBZ. “De zorgkantoren hebben een monopoliepositie”, aldus de Grave. “Er zijn nu te weinig prikkels om op de betaalbaarheid te letten.” De AWBZ moet op de schop want ‘het systeem kraakt aan alle kanten’. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links:

‘NZa creëert eigen gelijk met cijfers’

Achmea wil af van budgettair kader zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.