Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brabantse zorgaanbieders starten regionaal Wond Expertise Centrum

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Gebrek aan coördinatie, een toenemend aantal complexe wonden en hoge behandelkosten. Dat moest anders volgens zorgaanbieders in West-Brabant. Daarom zijn huisartsen, thuiszorgorganisaties, verpleeg- en verzorgingshuizen en het Bravis ziekenhuis een regionaal Wond Expertise Centrum (WEC) gestart.
wond
Foto: Pixabay

Met de oprichting van het Wond Expertise Centrum willen de zorgverleners hun kennis en kunde op het gebied van complexe wondzorg bundelen. Het WEC is geen fysiek centrum, maar een samenwerkingsvorm tussen tien zorgverleners onder de vlag van Stichting WestWest.

Versnipperde wondzorg

Dick van Gerwen, dermatoloog van het Bravis Ziekenhuis, zag het aantal complexe wonden en de behandelkosten de afgelopen jaren toenemen. ‘De wondzorg was heel versnipperd over de diverse zorgverleners in de regio West Brabant en weinig gecoördineerd.’ Volgens de dermatoloog ontbrak een eenduidige werkwijze en overdracht tussen diverse zorgaanbieders. Daarom hebben tien zorgaanbieders zich verenigd in een regionaal Wond Expertise Centrum.

Door middel van een opgestelde toekomstvisie wil het ziekenhuis samen met huisartsen, thuiszorgorganisaties en verpleeg- en verzorgingshuizen patiënten efficiënte zorg op de juiste plaats bieden. ‘Voordeel is dat zorg eenduidig gecoördineerd wordt en dat de lijnen korter zijn. Patiënten worden daardoor sneller doorverwezen’, vertelt René van Loon, projectleider WEC West Brabant. Het expertisecentrum heeft een zorgpad ontwikkeld, waarin elke zorgverlener zijn eigen taak en verantwoordelijkheid heeft. ‘Vooral de regieverpleegkundigen wondzorg van TWB en Groenhuysen hebben een belangrijke rol als schakel tussen patiënt, huisarts en ziekenhuis’, aldus Van Loon.

Kostenbesparend

Alle verpleegkundige ondersteuning wordt eenduidig getraind op het gebied van complexe wondzorg en het gebruik en aanbrengen van verbandmateriaal. Met de leverancier van wondverbandmiddelen wordt ook nauw samengewerkt. ‘De leverancier registreert ook het verbruik van materiaal, zodat de eenduidige en vernieuwde verbandwerkwijze de besparing inzichtelijk maakt.’

Van Loon verwacht dat de behandelkosten door een eenduidige samenwerking snel effect zullen sorteren. ‘Door snelle en gerichte doorverwijzing en het juiste materiaalgebruik wordt de behandelduur korter en zorg dus goedkoper.’ De wondzorg is in eerste instantie gericht op patiënten met ulcus cruris. Naar verwachting wordt de samenwerking in september geëvalueerd. ‘Als de resultaten er goed uitzien, onderzoeken we of we naar andere complexe wondzorg kunnen uitbreiden.’

Reguliere vergoedingen

Door de verschillende organisatie- en financieringsstructuren van de aangesloten zorgaanbieders duurde het even voordat het Wond Expertise Centrum van start ging. De georganiseerde wondzorg wordt uit reguliere financieringen vergoed. ‘Er is weinig veranderd in de financieringsstromen. Bravis krijgt geld uit DBC’s en de thuiszorg heeft afspraken over productvergoedingen’, vertelt Van Loon. Hij vertelt dat het WEC geen extra geld kost. Maar de twee regieverpleegkundigen wondzorg declareren wel extra in tijdsblokken van 5 minuten. ‘Hun kosten worden deels in het reguliere budget meegenomen, maar we verwachten ze uiteindelijk te kunnen financieren uit de besparing in behandelkosten van patiënten.’

Excellent Clinics

Het regionale expertise centrum is niet het enige netwerk dat wondzorg wil verbeteren. Zo maakte Excellent Clinics 16 mei bekend de patiëntenzorg van het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvGH) aan haar activiteiten toe te voegen. Volgens Excellent Clinics wordt hiermee een landelijk netwerk voor complexe wondzorg gecreëerd, waarmee patiënten betere toegang hebben tot specialistische zorg.

De patiëntenzorg wordt gestaafd met uitkomstendata op het gebied van genezingspercentages en genezingsduur van complexe wonden. Mike van Woensel, bestuurder van Excellent Clinics, wil in samenwerking met medisch specialisten en ziekenhuizen focusklinieken ontwikkelen voor wondzorg. ‘Met de acquisitie van IvHG hebben we een landelijk netwerk en kunnen we samen met andere partijen actief in het zorgveld van wondzorg verder bouwen aan de verbetering en beschikbaarheid van hoogwaardige wondzorg in Nederland en meer patiënten genezen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.