Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgaanbieders vechten naam-soap tot voor gerechtshof uit

Redacteur Zorgmanagement
Zorgaanbieders die eenzelfde of vergelijkbare naam delen, het is bepaald geen uitzondering. Voor thuiszorgorganisatie De Zonnestraal in Tilburg bleek deze praktijk geen beletsel om een naamgenoot in Hoofddorp voor de rechter te dagen. In hoger beroep heeft de Tilburgse aanbieder nu het lid op de neus gekregen.
Rechtbankhamer Euro Istock

Volgens het Gerechtshof Amsterdam is thuiszorg een ‘naar aard lokale bezigheid’. Daarom is er feitelijk geen ‘vrees voor verwarring tussen beide ondernemingen te duchten’, laat staan dat er  ‘aanleiding is om te vrezen dat (potentiële) klanten overlopen’.

Proceskosten

In eerste aanleg werd De Zonnestraal voor de rechtbank in het gelijk gesteld. De naamgenoot in Hoofddorp hing op grond van deze uitspraak zelfs een dwangsom boven het hoofd. De financiële schade belandt in hoger beroep bij de klagende partij in Tilburg, in vorm van een veroordeling in de proceskosten ter hoogte van ruim 11.000 euro.

Claim

Met enig speurwerk had De Zonnestraal (Tilburg) deze zeperd kunnen vermijden. Over Nederland verspreid zijn namelijk nog veel meer aanbieders actief onder de naam Zonnestraal. Historisch gezien lag de sterkste of misschien passendste claim bij Oogziekenhuis Zonnestraal, maar het oogziekenhuis is in 2019 opgegaan in Bergman Clinics. Blijven over woonzorglocatie Zonnestraal van Zorggroep Sint Maarten in Oldenzaal, woonlocatie De Zonnestraal van Philadelphia Zorg, care residence Zonnestraal in Hilversum en – over naamsverwarring gesproken – in dezelfde gemeente tandheelkundige praktijk Zonnestraal.

Originaliteitsprijs

En dan laten we zorgboerderij Karin’s Zonnestraal in Nieuwpoort gemakshalve buiten beschouwing. Wie denkt dat de naam Zonnestraal de originaliteitsprijs niet verdient, moet voor de aardigheid eens zoeken naar Het Anker. Daar is in de Nederlandse zorg een dik dozijn van te vinden. Naamsgelijkenis afdoen als iets van kleine zorgaanbieders is evenmin correct. Zie het bestaan van Meander MC, Meander Groep Zuid Limburg en Zorggroep Meander Groningen. Of wat te denken van Máxima MC en het Prinses Máxima Centrum?

Nieuw filiaal

De juridische soap weerhoudt één van de betrokken thuiszorgondernemers er -blijkens berichtgeving in het AD– niet van om een Zonnestraal-filiaal in Rotterdam te openen. Laat de betreffende ondernemer gewaarschuwd zijn: in Rotterdam zijn al een zonnestudio, een administratiekantoor, een kunstcentrum en een yogastudio onder de naam Zonnestraal actief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.