Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgautoriteit is te lief’

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit moet zich onafhankelijker opstellen jegens VWS en mag zorgaanbieders best harder aanpakken. Dat vinden zorgaanbieders en VWS zelf en dat blijkt ook uit een onderzoek naar beeldvorming over de NZa dat Boer & Croon onder stakeholders heeft gedaan.
‘Zorgautoriteit is te lief’

Gebrek aan visie

Het onderzoeksrapport ‘Bouwen aan vertrouwen en autoriteit in de zorgmarkt’ werd maandag gepresenteerd tijdens een symposium ter ere van de eerste verjaardag van de NZa. Bijna alle ondervraagden verwijten het NZa een gebrek aan visie. Verder valt op dat er een sfeer van wantrouwen heerst tussen de NZa en het veld. Maar: “als je ze persoonlijk spreekt, zijn het erg aardige mensen.” Het veld wil meer marktmeesterschap zien van de NZa.

Te aardig

De afhankelijkheid van VWS is nog een punt van zorg. NZa bestuursvoorzitter Frank de Grave beaamt dat: “Wij zijn te aardig voor VWS.” Zelfs minister Ab Klink vindt dat de NZa haar onafhankelijke positie tegenover zijn ministerie streng moet bewaken. Klink: “Dat zal in de praktijk tot spanningen leiden maar is goed voor het politieke debat.”

Ten strijde!

Daarnaast vindt hij dat de NZa meer informatie moet afdwingen van zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De NZa moet haar positie als de marktmeester in de zorg blijven waarmaken en de belangen van de patiënt koesteren. Minister Klink: “Zoals de engel in het NZA-logo met het zwaard ten strijde trekt tegen zorgaanbieders die de regels ontduiken.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers

NZa: geen geldgebrek in AWBZ

NZa legt vrije beroepen langs meetlat

Links

NZa

VWS

Boer & Croon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.