Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgautoriteit stelt hogere prijzen zzp’s vast

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voorlopige prijzen voor 2008 vastgesteld voor de zorgzwaartepakketten (zzp’s). Ze zijn hoger dan de bedragen die de NZa eerder publiceerde.

Zorgaanbieders in de AWBZ krijgen vanaf 2009 uitbetaald op basis van zorgzwaartepakketten. Om in beeld te krijgen wat dit betekent voor zorgorganisaties, moeten zij in 2008 al met het zorgkantoor fictieve productieafspraken maken op basis van zzp’s. De werkelijke onderhandelingen en uitbetaling gebeuren nog op de oude manier.

Budgetneutraal

De nu berekende prijzen zijn hoger dan de bedragen die de NZa in juni publiceerde. Dit komt doordat volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg in totaal minder uren zorg nodig zijn dan de zorgaanbieders hadden opgegeven. Aangezien de invoering van de zzp’s budgetneutraal moet verlopen, kan bij een lager aantal uren zorg de prijs per zzp omhoog. Als de zorgaanbieders in 2008 toch meer uren claimen, gaat de prijs omlaag.

Nieuwe aanpassingen

De NZa gaat in de loop van 2008 de prijzen nog aanpassen. Nog niet verwerkt zijn de efficiencykorting en de extra middelen voor verpleeghuiszorg, dagbesteding voor meervoudig gehandicapte kinderen en de harmonisatie van de tarieven dagbesteding gehandicapten. De kapitaallasten vallen buiten deze zzp’s. Die gaan per 1 januari 2009 deel uitmaken van de zzps. VWS bekijkt nog of de functie ‘behandeling’ in 2009 in de zzp’s terechtkomt of naar de Zorgverzekeringswet gaat. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Links:

ZN: wellicht hogere tarieven voor zzp’s

Eenderde zzp-scores klopt niet

‘Zzp-systematiek deugt niet’

NZa berekent prijzen Zorgzwaartepakketten 2008 (NZa)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.