Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgbarometer Abvakabo laat personeelstekort zien

Volgens vakbond Abvakabo FNV laat de Zorgbarometer een tekort aan goed opgeleide zorgmedewerkers zien. De bond zal dit aankaarten bij de onderhandelingen voor verschillende zorg-cao’s.
Zorgbarometer Abvakabo laat personeelstekort zien

Uit de zorgbarometer van de vakbond blijkt dat een derde van de medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen regelmatig ’s avonds en ’s nachts met minder collega’s werkt dan vereist. Eenzelfde percentage werkt regelmatig met onervaren of onvoldoende opgeleide collega’s. In de ziekenhuizen geeft een op de vijf medewerkers aan in de avonden of nachten regelmatig met minder dan het vereiste aantal collega’s of met onvoldoende opgeleide collega’s te werken.

Onderzoek

Het onderzoek is in de maanden februari en maart onder ruim 2.000 leden van Abvakabo FNV uitgevoerd. De werknemers zijn gevraagd naar roosters, arbeidstijden en mogelijkheden voor verlof. Aan het onderzoek deden 1355 medewerkers uit de zorg mee.

Onregelmatige diensten

Hoewel over het onderwerp geen vragen zijn gesteld, geven de onderzoeksresultaten volgens Abvakabo aan dat er sprake is van een tekort aan personeel. Zo geeft een kwart van de ondervraagden aan regelmatig diensten te draaien met te weinig of met onervaren of onvoldoende opgeleide collega’s. In de VVT (onder ander verplegings- en verzorgingshuizen) is dit percentage nog hoger.

Rooster

Bij eenderde van de respondenten komt het vaak of altijd voor dat hun rooster door ziekteverzuim op de afdeling verandert. Bij eenderde van de medewerkers verandert het rooster vaak of altijd door ziekteverzuim op de afdeling. Bij eenderde gebeurt dit soms en bij nog eens eenderde zelden of nooit. Alleen de ggz wijkt hierin af. Bij een op de vijf medewerkers in de ggz verandert het rooster vaak of altijd. Bij de helft van de medewerkers komt het zelden of nooit voor dat het rooster door ziekteverzuim verandert.

Vakantie

Voor een op de vier medewerkers is het heel slecht mogelijk om op het gewenste moment vakantiedagen op te nemen. Gemiddeld is het voor een kwart van de werknemers in de zorg slecht mogelijk vakantiedagen op te nemen op de momenten dat zij dat willen. Voor de ziekenhuizen geldt dat zelfs voor eenderde van de werknemers. Abvakabo FNV schrijft de resultaten te zullen melden in de cao-onderhandelingen, die op dit moment gevoerd worden voor de medewerkers in de ziekenhuizen, in de gehandicaptenzorg en in de ggz. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Amsterdamse aanbieder werven gezamenlijk personeel

Schippers ziet extra personeel in zorg als uitdaging

Er is geen personeelsprobleem

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.