Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgbemiddeling tegen betaling mag niet

Een zorgaanbieder mag patiënten niet tegen betaling sneller behandelen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat na een onderzoek bij het Kennemer Gasthuis. Het betrokken bemiddelingsbureau QMS beraadt zich op stappen tegen deze uitspraak.

Een ziekenhuis mag geen vergoeding krijgen van een bemiddelingsbureau in ruil voor snelle behandeling van een patiënt. De NZa concludeert dat een dergelijke regeling in strijd is met de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).

Einde pilot

De NZa startte begin vorig jaar een onderzoek naar een casus in het Kennemer Gasthuis. Dit ziekenhuis nam twee patiënten sneller in behandeling in ruil voor een vergoeding van maximaal negenhonderd euro per persoon. Dat ging via het bemiddelingsbureau QMS van zorgondernemer Pieter Bouws. “Dit is een duidelijke uitspraak van de NZa die het einde betekent van de pilot die wij bij het Kennemer Gasthuis draaiden”, zegt Bouws. Of de uitspraak ook het einde betekent van QMS is nog niet helemaal zeker. “Wij beraden ons nog op de vraag of een beroep zin heeft. Anders kunnen we niet verder met QMS.”

Stijgende zorgkosten

Het Kennemer Gasthuis stopt in ieder geval met zorgbemiddeling. Dat bevestigt bestuurslid Trienke Stellema van het Kennemer Gasthuis. Volgens Stellema oordeelt het NZa ‘te eng’. “Wij vonden dit een stap op weg naar meer marktwerking. Maar de NZa redeneert dat door deze regeling de zorgkosten sluipenderwijs zouden stijgen. Omdat we voor extra patiënten extra personeel en extra openingstijden zouden inzetten. Maar als je naar het totale plaatje kijkt, scheelt dit systeem de maatschappij nu juist zorgkosten.”

Bemiddelaar ook zorgaanbieder

De uitspraak van de NZa houdt inhoudelijk in dat het wettelijk niet toegestaan is om als zorgaanbieder voor de levering van zorg aanvullende kosten in rekening te brengen bovenop de geldende, door de NZa vastgestelde tarieven. Dit verbod geldt ook voor het bemiddelingsbureau. Deze wordt in de onderzochte constructie eveneens aangemerkt als zorgaanbieder omdat hij kosten in rekening brengt voor het ‘leveren van zorg.’ Door ook bemiddelingsbureaus als zorgaanbieder aan te merken, wordt voorkomen dat zorgaanbieders de kosten van zorg ‘sluipenderwijs’ verhogen door het inschakelen van een bemiddelaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Geen voorkruipzorg bij Kennemer Gasthuis’

SP: Kennemer Gasthuis trekt patiënten voor

Harry Luik: ‘Niet voorgekropen in Kennemer Gasthuis’

Voorkruipen bij Kennemer Gasthuis

‘Voorkruipzorg’ stuit Klink tegen de borst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.