Zorgbestuurders vormen hechte groep

Bestuurders in de zorg bewaken de zachte waarden in hun organisaties in tijden van harde concurrentie. Dat concludeert Wilma van der Scheer in haar proefschrift 'Onder zorgbestuurders, omgaan met bestuurlijke ambiguïteit in de zorg'. Zij promoveert komende donderdag aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van der Scheer is zakelijk directeur van Erasmus CMDz.
Zorgbestuurders vormen hechte groep

In haar onderzoek constateert Van der Scheer dat het groepsgevoel onder zorgbestuurders groot is. Ze delen opvattingen over de zorg en ze corrigeren en ondersteunen elkaar. Zorgbestuurders hebben een sterke band met de sector. Dikwijls werken ze hun hele loopbaan bij dezelfde organisatie.

Marktwerking

De zorgbestuurders geven aan het begrip ‘marktwerking’ hun eigen kleur. Over het algemeen verstaan ze daaronder: het op orde brengen van de bedrijfsvoering en het verbeteren van de zorgverlening.

Leeftijd

De meerderheid van de bestuurders is man en de gemiddelde leeftijd is 54 jaar. Het aantal vrouwen neemt toe. In 2000 was 11 procent van de

1
40

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.