Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorgbestuurders zijn het eens over de toekomst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Nederlandse bestuurders van zorgaanbieders en -verzekeraars delen een langetermijn visie op de toekomst van de zorg, ondanks conflicterende belangen op de korte termijn. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company en het World Economic Forum.
Zorgbestuurders zijn het eens over de toekomst

In het geweld van botsende belangen zorgaanbieders, verzekeraars en overheid zou je niet direct zeggen dat er over de verre toekomst veel consensus bestaat. Toch is die er wel. De Nederlandse zorg moet in 2040 hoogwaardig en duurzaam zijn. Dat vinden vijftig zorgbestuurders op sleutelposities waarmee McKinsey heeft heeft gesproken. Om daar te komen, moet er nog wel het nodige gebeuren. Het bekostigingssysteem moet gezondheidswinst belonen in plaats van het aantal behandelingen. Medische en financiële presaties moeten transparant zijn voor de buitenwereld. Door de betere informatie zullen zorgconsumenten beter kunnen kiezen en zelfredzamer worden.

Zorglandschap anders inrichten

Het zorglandschap moet opnieuw worden ingericht. Alleen ziekenhuizen met een dure infracstructuur en gespecialiseerde kennis doen nog de complexe zorg . Voorspelbare zorg kan naar focusklinieken. De zorg met dichterbij de burger worden georganiseerd door nauwe samenwerking in de eerste lijn tussen huisartsen, praktijkondersteunders, wijkverpleegkundigen,fysiotherapeuten en diëtisten. Verder probeert de overheid consumenten aan te zetten tot een gezondere leefstijl en doen werkgevers mee aan preventieprogramma’s om de vitaliteit van hun medewerkers te vergroten.

McKinsey: draagvlak

De gedeelde visie op de toekomst geeft volgens McKinsey aanleiding tot optimisme, mits zorgbestuurders erin slagen om die visie te betrekken in het zorgdebat, stelt Marc van Rooijen, partner vanb McKinsey. ‘Met een gedeelde visie wordt het makkeijker om draagvlak te kweken voor lastige hervormingen.’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik weet nog wel een paar toekomstige onderzoeken voor McKinsey
    McKinsey onderzoek: Politici geven aan de waarheid te willen vertellen.
    McKinsey onderzoek: Makelaars zijn het eens over de woonoppervlakte berekening
    McKinsey onderzoek: Woningbouwbestuurders zijn het eens over maximale salarishoogte van 120.000 euro
    McKinsey onderzoek: Zorgbestuurders geven aan meerwerk door fouten niet meer te declareren
    McKinsey onderzoek: Aannemers zien af van factureren meerwerk dat op voorhand te verwachten was.
    McKinsey onderzoek: Boeren zijn het eens over het afschaffen van landbouwsubsidies
    McKinsey onderzoek: Marketeers wensen consumenten niet langer te misleiden.
    McKinsey onderzoek: McKinsey consultants zijn het eens over de kennisgebieden waar zij iets zinnigs over kunnen zeggen.

  3. Dit is wel erg doorzichtig. Dit onderzoek was vooral bedoeld om het magere McKinsey netwerk in de zorg uit te bouwen. McKinsey weet nog weinig van de zorg en dat blijkt ook wel uit het onderzoek. Binnen de zorg zegt iedereen dat hij/zij de kwaliteit wil dienen, om vervolgens een visie neer te leggen met maatregelen die de werkelijke kwaliteit schaden, maar de eigen belangen dienen. McKinsey heeft nog veel te leren.

  4. Elke uitvoering van een theoretisch puur organisatorisch rapport (dus niet het bouwen van een woontoren of de aanleg een grote waterdam) welke een vooruitgeschoven datum heeft die langer duurt dan 5 jaar wordt voor die datum nog minstens 3 keer onderuitgehaald maar zeker niet (in hoofdlijnen) uitgevoerd.
    Hier praat men over een uitvoerings looptijd bijna 30 jaar; daar zitten met de huidige ervaring meer dan 25 nieuwe kabinetten tussen.
    Het is de zorg ten top: VOORUITSCHUIVEN en het geld met bakken blijven verbrassen.
    Daarom zit nu nog steeds 10 procent van de bezetting in verpleeg en verzorgingstehuizen te besteden aan de planning van de verzorgsters, terwijl dat met een computerpakketje in EEN UUR gaat (en hoeveel meer moet ik nog opnoemen).
    Droom maar lekker (door met dit rapport onder je kussen).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.