Zorgboerderijen in het nauw door transitie Wmo

Honderden zorgboerderijen hebben te maken met openstaande rekeningen en hoog oplopende administratieve lasten. Bestuurders Maurice van Valkenburg van Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ) en Daan Iken van Stichting Zorgboeren Zuid-Holland (SZH) roepen gemeenten op om snellere en eenvoudigere vormen van betaling te creëren in de Wmo en Jeugdzorg.
Zorgboerderijen in het nauw door transitie Wmo
Foto: ANP Foto Rick Nederstigt

De stichtingen SZZ en SZH vertegenwoordigen honderden zorgboerderijen door heel Nederland. Volgens Maurice van Valkenburg is met het merendeel van de gemeenten contractafspraken gemaakt tijdens de transitie naar de nieuwe Wmo. ‘Gemeenten zijn tevreden over de kleinschalige zorg die zorgboerderijen leveren. Dat is het punt niet. Het punt is dat de betaling in veel gevallen maandenlang duurt. Vóór de overheveling kregen we door het zorgkantoor betaald. Dat gebeurde via bevoorschotting en op vaste tijdstippen. Tegenwoordig zitten we voor de Jeugdzorg en Wmo bij gemeenten en die hanteren zeer uiteenlopende betalingsmethoden. Bij de ene gemeente kunnen we al via het systeem

2
96

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.