Zorg-bv’s botsen met Belastingdienst

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is sinds 2015 in discussie met de Belastingdienst over de afdracht van vennootschapsbelasting. Belastingsadviseurs merken dezelfde problemen op bij zorginstellingen in verpleging en verzorging en eerste lijn.
botsen.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

‘Zorginstellingen met een bv-structuur hebben een probleem.’

Vennootschapsbelasting
Het Ministerie van Financiën laat weten dat ziekenhuizen geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen als zij aan de voorwaarden van de zogenoemde zorgvrijstelling in de vennootschapsbelasting voldoen. Doorgaans zijn ziekenhuizen met als rechtsvorm een stichting, vrijgesteld. Als een ziekenhuis een bv-structuur heeft, kan niet aan alle voorwaarden worden voldaan. De zorgvrijstelling dateert uit de jaren ’40 van de twintigste eeuw. Voor de academische ziekenhuizen is er sinds 1 januari 2016 een aparte vrijstelling in de vennootschapsbelasting opgenomen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de zorg- als de onderwijsactiviteiten. Daarvoor vielen academische ziekenhuizen niet

0
409

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.