Zorg-bv’s botsen met Belastingdienst

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is sinds 2015 in discussie met de Belastingdienst over de afdracht van vennootschapsbelasting. Belastingsadviseurs merken dezelfde problemen op bij zorginstellingen in verpleging en verzorging en eerste lijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
botsen.fotolia.jpg
Foto: Fotolia

‘Zorginstellingen met een bv-structuur hebben een probleem.’

Vennootschapsbelasting
Het Ministerie van Financiën laat weten dat ziekenhuizen geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen als zij aan de voorwaarden van de zogenoemde zorgvrijstelling in de vennootschapsbelasting voldoen. Doorgaans zijn ziekenhuizen met als rechtsvorm een stichting, vrijgesteld. Als een ziekenhuis een bv-structuur heeft, kan niet aan alle voorwaarden worden voldaan. De zorgvrijstelling dateert uit de jaren ’40 van de twintigste eeuw. Voor de academische ziekenhuizen is er sinds 1 januari 2016 een aparte vrijstelling in de vennootschapsbelasting opgenomen, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de zorg- als de onderwijsactiviteiten. Daarvoor vielen academische ziekenhuizen niet

0
660

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

0
660
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.