Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgcijfers: kosten stijgen minder, winst stabiel

Redacteur KinderopvangTotaal
De stijging van de zorgkosten komt met 3,8 procent per jaar op een lager niveau dan in 2009. Ook de opbrengsten stijgen minder. De winst van de ziekenhuizen blijft stabiel rond de 1,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2010 en 2011.
Zorgcijfers: kosten stijgen minder

De bedrijfsopbrengsten van zorginstellingen groeiden in 2010 en 2011 met 3,8 procent minder hard dan in de drie voorafgaande jaren, toen de opbrengsten in de zorg nog met gemiddeld 6,3 procent stegen. Tegelijkertijd hebben de zorginstellingen kans gezien de kosten minder hard te laten stijgen: van 6,2 procent in 2006 tot 2009 naar 3,6 procent in 2011. De winst van zorginstellingen staat al twee jaar stabiel op gemiddeld 1,9 procent.

51 Miljard euro

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. Gezamenlijk brachten ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg 51 miljard euro op in 2011. Dat is 3,8 procent meer dan het jaar daarvoor.

Budgetkorting

Volgens het CBS hebben ziekenhuizen in 2011 kans gezien de budgetkorting van het Rijk van ongeveer 380 miljoen euro op te vangen dankzij kostenbeheersing. Hierdoor is hun winstgevendheid op peil gebleven. Die winstgevendheid neemt sinds 2006 nagenoeg elk jaar toe. In 2011 bedroeg de winst 1,7 procent, iets meer dan een jaar eerder.

Kosten

De kosten bij zorginstellingen algemeen zijn de laatste twee jaar minder hard gestegen. In 2011 namen de bedrijfslasten toe met 3,6 procent tot 49 miljard euro. In 2010 groeiden deze met 3,9 procent. In de drie jaren daarvoor stegen de lasten echter nog met gemiddeld 6,2 procent. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Lex van Lieshout)

 

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De zorgvisie heeft een nieuwe indeling. Nog opvallender wordt reclame gemaakt voor de vele onzin cursussen die in de zorg worden gegeven, door in dure kleding gevatte goedgebekte figuren die bijna altijd helemaal maar dan ook helemaal niks toevoegen aan de zorg; DIE ALLEEN MAAR DUURDER EN DUURDER MAKEN. Hieronder een greep MET TOELICHTING van een aantal van die cursussen: **Zorgmanagement en bedrijfsvoering (voor bestuurders tussen 09.30 en 16.30 uur)
  **Whitepapers, seminars, presentaties (hoe presenteer ik dat TOCH alles goed gaat)
  **Grip op je vermogen (korte cursus ivm de hoogte van de salarissen)
  **Congres voor medisch secretaresses (hoe organiseer ik verjaardagen)
  **Zorg moet transparanter (niet lachen, het staat er echt)
  **Verbindt inzicht, innovatie & expertise (toilet en wachttijd toilet is al niet te verbinden)
  **BHV snel en zorgeloos regelen (Bhv-ers moet je ’s nachts bij 120 patiënten gaan zoeken)
  **Zorginstellingen en pensioenfondsen (wordt niet verteld hoe slecht je geld is belegd !!!)
  **Zelf het aantal telefoonlijnen aanpassen (komt na de cursus: leren tellen)
  **Een ondernemende aanpak in de zorg (als dat zou kunnen)
  **Capaciteit- en personeelsplanning (nog steeds met de hand; duurt dagen)
  **Certificering en Training in de Zorg (Certificering wordt vaak tegen een leuk bedrag gekocht)
  **Zorg van dichtbij meemaken (om het te leren wel; goed voor bestuurders!!)
  **De schakel naar vooruitgang (leren doorschuiven naar later; als moeder dood is)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.