Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgconsument wil sterftecijfers

Redactie Zorgvisie
Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan vooraf gepubliceerde sterftecijfers te laten meewegen bij de keuze voor een medisch specialist. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van pr-bureau Porter Novelli.
Zorgconsument wil sterftecijfers

Het onderzoek is uitgevoerd onder zeshonderd Nederlanders van 13 jaar en ouder. Opmerkelijk is dat de informatiebehoefte afneemt als mensen al een specialist hebben uitgekozen. In zo’n situatie geeft 36 procent van de ondervraagden aan niet te willen weten hoeveel fatale missers een specialist op zijn naam heeft staan; 34 procent wil dit nog steeds wel weten. Het onderzoek spitst zich toe op het vertrouwen in de zorgsector. De medisch specialist en de apotheker scoren daarin het hoogst. Zij krijgen gemiddeld het cijfer 7,7. De praktijkondersteuner van de huisarts scoort een stuk lager met het cijfer 6,9; gevolgd door de diëtist (6,8) en de homeopaat (5,8) die lager wordt gewaardeerd dan enkele jaren geleden.

Medisch missers

Daarnaast is gekeken naar de opvattingen over transparantie. Meer dan de helft van de ondervraagden (56 procent) wil dat er een zwarte lijst komt met artsen en specialisten die een medische fout hebben begaan. Ook wil 48 procent dat de overheid medische missers hard gaat straffen. Slechts 16 procent is hierop tegen. Tegelijk heeft driekwart er begrip voor dat specialisten mensenwerk verrichten en dat daarbij hoort dat ze fouten kunnen maken.

Vertrouwen specialisten

De elementen die het vertrouwen in specialisten het meest bepalen, zijn: serieus genomen worden als patiënt (80 procent van de ondervraagden geeft dat aan), deskundigheid (75 procent), professionaliteit (63 procent) en het geven van duidelijke uitleg over de behandeling (73 procent). De aanbevelingen van de zorgverzekeraar spelen nog geen rol als het om vertrouwen gaat. Slechts 7 procent hecht daar waarde aan.

Onenigheid over behandeling

De aanbevelingen van de huisarts worden door ongeveer eenderdevan de geênqueteerden gezien als graadmeter voor het vertrouwen in de specialisten in het ziekenhuis. Het onderzoek constateert verderdat de mondigheid van de patiënten nog altijd toeneemt. Ruim driekwart van de ondervraagden laat bij een medisch specialist blijken het niet eens te zijn met een behandeling, als daar aanleidingvoor is. In de kamer van de huisarts komt in zo’n situatie 84 procent in het geweer. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Klink: ‘Sterftecijfers ziekenhuizen 2010 openbaar’

Maak die sterftecijfers openbaar!

‘Overschrijding specialisten veel lager dan 400 miljoen’

1 REACTIE

  1. Gaat het openbaar maken van de sterftecijfers ook betekenen dat oudere mensen die terminaal zijn, koste wat het kost het ziekenhuis gaan verlaten naar verpleeghuis, hospice en naar huis om de cijfers te drukken? (Ik heb nu al 2x meegemaakt dat verwacht werd dat de patiënt binnen 2 uren zou overlijden en toch werd getransporteerd). Wordt dat de toekomst, zeer patiëntvriendelijk en nog meer druk op de thuiszorg en familie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.