Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgcontractering moet sneller

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgaanbieders in de medisch-specialistische zorg en zorgverzekeraars vinden dat de contractering voor 2017 sneller en beter moet.
handdruk.fotolia.jpg
Fotolia

De Federatie medisch specialisten, NFU, NVZ, ZKN en ZN zijn een gezamenlijk traject gestart. 

Te laat
Uit een gezamenlijke knelpuntenanalyse blijkt dat de informatie over bijvoorbeeld tarieven, beleidsregels en pakketwijzigingen vaak pas laat beschikbaar is. Hierdoor worden afspraken voor het nieuwe jaar niet op tijd gemaakt. Ook sluiten de processen van zorgverzekeraars en zorgaanbieders niet altijd goed op elkaar aan. De komende periode bekijken de partijen hoe zij deze en andere knelpunten kunnen oplossen of verminderen en welke partijen zij daarbij verder moeten betrekken.

Rust
Daarnaast vinden de partijen dat er tijd moet komen voor rust. De afgelopen jaren hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de MSZ te maken gehad met veel wijzigingen in de bekostiging. Ook heeft de sector ingezet op het beperken van de kostengroei om daarmee bij te dragen aan betaalbare zorg voor iedereen. Tegelijkertijd vinden er nieuwe dure technologische ontwikkelingen plaats en komen er dure geneesmiddelen beschikbaar die ook moeten worden ingezet en betaald. En iedereen moet rekening houden met regelgeving, wetgeving en tarieven. Dat alles heeft de contractering de afgelopen jaren enorm onder druk gezet.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.