Zorgfraude Wmo vooral door aanbieders en bij pgb’s

Het risico op zorgfraude in het gemeentelijk domein ligt veel meer bij de aanbieders dan bij de mensen die zorg ontvangen. Bovendien is het risico van misbruik groter bij pgb-zorg dan bij zorg in natura. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) naar rechtmatige zorg in het gemeentelijke domein.
fotolia

De Erasmus heeft in opdracht van de stuurgroepPilot Voorkomen fraude gemeentelijk sociaal domein onderzoek gedaan naar de grootste risico’s op fouten en fraude in de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet. De onderzoekers hebben in de gemeente Cromstrijen, de Drechtsteden, Gorinchem en Schiedam onderzocht hoe met fraude en onrechtmatig gebruik van de nieuwe zorgtaken wordt omgegaan.

De zorgaanbieder
Het gaat bij zorgaanbieders het vaakste fout, zo blijkt: ‘Het is de zorgaanbieder die het meeste belang heeft bij het plegen van fraude, fouten of ongepast gebruik, eventueel in combinatie met derde partijen als zorgkantoren of de klant.

0
74

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.