Zorgfraude Wmo vooral door aanbieders en bij pgb’s

Het risico op zorgfraude in het gemeentelijk domein ligt veel meer bij de aanbieders dan bij de mensen die zorg ontvangen. Bovendien is het risico van misbruik groter bij pgb-zorg dan bij zorg in natura. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) naar rechtmatige zorg in het gemeentelijke domein.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
fotolia

De Erasmus heeft in opdracht van de stuurgroepPilot Voorkomen fraude gemeentelijk sociaal domein onderzoek gedaan naar de grootste risico’s op fouten en fraude in de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet. De onderzoekers hebben in de gemeente Cromstrijen, de Drechtsteden, Gorinchem en Schiedam onderzocht hoe met fraude en onrechtmatig gebruik van de nieuwe zorgtaken wordt omgegaan.

De zorgaanbieder
Het gaat bij zorgaanbieders het vaakste fout, zo blijkt: ‘Het is de zorgaanbieder die het meeste belang heeft bij het plegen van fraude, fouten of ongepast gebruik, eventueel in combinatie met derde partijen als zorgkantoren of de klant.

0
93

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.