Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorggeld gemeenten niet altijd naar zorg

Redacteur Zorgvisie
Het geld dat is overgebleven van het zorgbudget is door 20 procent van de gemeenten niet opzij gezet voor de zorg. Dat blijkt uit een enquête van de NOS en Binnenlands Bestuur onder 217 gemeenten.
Spaarbank400.jpg

In de enquête geven 35 van de 190 gemeenten die een overschot hebben op het budget van 2015 aan dat ze dit geld niet opzij hebben gezet voor de zorg in de komende jaren. In plaats daarvan hebben ze het in algemene reserves gestopt, melden NOS en Binnenlands Bestuur.

Zorggeld naar andere dingen
Door het geld in de algemene pot te stoppen, kunnen gemeenten het ook aan andere zaken uitgeven. De gemeente Appingedam heeft in de enquête bijvoorbeeld aangegeven dat het geld wordt gebruikt om damwanden op te knappen, melden NOS en Binnenlands Bestuur. In andere gemeenten blijken geen aparte potten te zijn, dus moet het geld wel in de algemene pot worden bewaard. Er zijn ook gemeenten die nu nog niet willen beslissen wat er met het overgebleven geld gebeurt en het daarom in de algemene reserves hebben gestopt.

Discussie over zorg
Hoewel het grootste deel van de gemeenten het geld wel voor de zorg bewaart, is er in sommige gemeenten discussie over wat er allemaal onder zorg valt. Binnenlands Bestuur noemt bijvoorbeeld Gemert-Bakel, waar het geld wordt ingezet om het gemeentehuis te verbouwen, vanuit de redenatie dat er Wmo-ambtenaren werken. Van Rijn heeft aangegeven dat hij een verdiepend onderzoek doet naar zorgoverschotten bij gemeenten.

Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.