Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginkoop AWBZ later dan normaal

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt later dan gebruikelijk de beschikbare contracteerruimte in de AWBZ bekend. Trage besluitvorming en de overheveling van de ggz spelen de NZa parten.

De NZa stelde begin december de beleidsregels contracteerruimte en extramurale zorg vast. Met name de beleidsregel over dit laatste onderwerp leidde tot discussie, zodat de marktmeester in de zorg de gewijzigde beleidsregel extramurale zorg pas eind december definitief kon vaststellen. Daarnaast loopt de NZa aan tegen de gevolgen van de overheveling van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) naar de Zorgverzekeringswet. Sinds 1 januari wordt kortdurende, op genezing gerichte ggz niet langer uit de AWBZ betaald, maar uit de zorgverzekering. Het betreft hier circa 80 procent van het ggz-aanbod. Dit impliceert dan ook forse verschuivingen binnen het AWBZ-budget. Door dit alles kan de NZa de beschikbare ruimte voor zorginkoop per regio pas in februari bekendmaken en niet zoals gepland in januari. Voor zorginstellingen heeft een en ander ook gevolgen. De indieningsdatum van budgetverzoeken is met een maand verschoven naar 1 april. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links:

NZa in de fout met schoningsprijzen

‘Nza creëert eigen gelijk met cijfers’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.