Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten er rekening mee houden dat bij een eventuele grote uitbraak van de Mexicaanse griep ook eigen personeel ziek wordt. Tegelijkertijd kunnen ziekenhuizen een toestroom van patiënten verwachten. De zorginstellingen moeten daarom voor september plannen klaar hebben liggen om de klappen op te vangen, zo schreef minister Klink (VWS) in een brief die gisteren bij de zorginstellingen op de mat viel. De draaiboeken liggen klaar, zeggen ziekenhuizen.
Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

In de zorgsector loopt dertig tot vijftig procent van het personeel het risico zelf ziek te worden. Ziekenhuizen bereiden zich al volop voor op een dergelijk rampscenario. Draaiboeken worden bijgewerkt en aangepast aan een uitbraak. Protocollen en to-do lijsten liggen klaar, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Bovendien verschijnt er binnenkort een speciale website waarop ziekenhuizen elkaar kunnen informeren over de beste aanpak.

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

“Ziekenhuizen zullen bij een grote uitbraak bijvoorbeeld spoedeisende operaties laten voorgaan. Minder acute operaties worden vooruitgeschoven. Patiënten worden daar op voorbereid”, aldus een woordvoerder van de NVZ. Ook zorgkoepelorgansatie ActiZ is volop bezig met de voorbereidingen. “Zo kijken we bijvoorbeeld of personeel ook andere taken kan uitvoeren zodra collega’s uitvallen en of zorgondernemingen onderling personeel kunnen uitwisselen, in een soort pool.”

UMC Groningen

“Bij ons zijn mondkapjes en beschermende kleding op grote voorraad aanwezig”, zegt een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Wij hebben al een generale repetitie gehad omdat we een patiënt met Mexicaanse griep op de Intensive Care hadden liggen. Die is er deze week vanaf gehaald. UMCG-medewerkers droegen beschermende kleding en de patiënt lag geïsoleerd. Bij een eventuele grote uitbraak wijzen we een aparte afdeling aan. Dat is bijvoorbeeld iets wat in zo’n protocol staat.”

Personeel Mexicanse griep

Ziekenhuizen vragen zich wel af in hoeverre de Mexicaanse grieppatiënten in de klinieken terechtkomen. “Het gros gaat naar de huisarts en maar een klein deel komt in het ziekenhuis terecht”, aldus het UMCG. Dat zegt ook het UMC Utrecht. “De meeste patiënten zieken toch thuis uit. Dat gebeurt ook als verplegend personeel of een chirurg wordt getroffen door de Mexicaanse griep”, aldus een woordvoerster.

Calamiteitenziekenhuis

“De grootste uitdaging is de bedrijfsvoering. Of de voedselvoorziening door blijft gaan bijvoorbeeld. Maar mocht er wel een grote toestroom van patiënten komen, dan liggen de calamiteitenplannen klaar. Wij beschikken bovendien over een extra calamiteitenziekenhuis”, aldus het UMC Utrecht. Grote bedrijven hebben allemaal een eigen continuïteitsplan en zijn ook voorbereid op ziekte van grote groepen werknemers, aldus het VNO-NCW. De werkgeversorganisatie heeft samen met de overheid informatiemateriaal ontwikkeld voor ondernemingen die nog niet zo ver zijn met de draaiboeken voor een eventuele uitbraak. “Uitgangspunt is dat er op dit moment geen reden is tot overdreven zorg.” (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuizen raken onderbemand in het Oosten

Zorgsector krijgt tien miljoen voor rampen en crises

Zorginstellingen beter voorbereid op rampen

Bijrol voor ziekenhuizen in rampenhulpverlening

1 REACTIE

  1. In hoeverre zijn ziekenhuizen voorbereid op massale toename van Clienten met H1N1 ( Mex.Griep) Er zal een een groot gedeelte van het personeel en medici uitvallen door de Griep
    en wat zijn de alternatieven ? Welke Clienten krijgen voorrang ? Welke Clienten verleen je als eerste Zorg ? Is er al een selectiesysteem voor opnames ? Je moet als medicus keuzes maken. Ondanks de Pandemie-oefeningen in div.ziekenhuizen kun je niet alles voorzien.Minister maak snel Landelijke regels om duidelijkheid te creeren in NL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.