Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorginstellingen krijgen 320 miljoen voor bouw

Zorginstellingen krijgen een steuntje in de rug van 320 miljoen euro voor bouw en renovatie. Dat staat in de kabinetsplannen ter bestrijding van de economische crisis. Het Centrum Zorg en Bouw van TNO raadt ziekenhuizen aan nog eens kritisch naar de bouwplannen te kijken alvorens het geld uit te geven.
Zorginstellingen krijgen 320 miljoen voor bouw

Het kabinet gaat ter bestrijding van de crisis de renovatie en nieuwbouw van zorginstellingen stimuleren met een extraatje ter compensatie voor de hogere bouwlasten. Bouwplannen die door de wijziging van het bouwregime zijn vastgelopen, kunnen hierdoor weer van de grond komen. Het gaat om ziekenhuizen die bijvoorbeeld vastgelopen zijn in hun nieuwbouw en verpleeghuizen en gehandicaptenzorgorganisaties die verder willen met de verbetering van de huisvesting.

Bouwkosten

Het is de bedoeling van het kabinet dat zorginstellingen het geld snel uitgeven. Binnen ongeveer anderhalf jaar. Hier ligt volgens het Centrum Zorg en Bouw van TNO een mogelijk risico. Centrum Zorg en Bouw is voortgekomen uit het Bouwcollege. Directeur Marinus Verweij denkt dat instellingen geneigd zijn vanwege tijdgebrek de oude bouwplannen ongewijzigd voort te zetten. “De verleiding kan groot zijn om het oude plan uit de kast te trekken. Om tijdig een beroep te kunnen doen op het geld.” Dat is volgens Verweij onverstandig omdat door slimmer te bouwen geld bespaard kan worden. “Door de stelselwijziging is veel veranderd. Instellingen zijn nu zelf verantwoordelijk voor hun vastgoed en moeten bij nieuwbouw tien jaar vooruit kijken.” Volgens berekeningen van TNO kunnen bouwende instellingen door toepassen van een slim bouwmodel tien procent besparen op bouwkosten. “Volgens het door ons ontwikkelde Schillenmodel valt veel winst te behalen. Deze methode houdt in dat gebouwd wordt met de specifieke functies van een ziekenhuis in gedachte. De vierkante meters van een OK zijn bijvoorbeeld duurder dan de vierkante meters van de patiëntenhuisvesting. Daarom worden beide functies in de schillenmethode niet onder een dak uitgevoerd.” Gelre Ziekenhuizen in Zutphen heeft op deze manier kostenbesparend gebouwd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Meeste stemmers willen Bouwcollege niet terug

VVD: Bouwcollege moet blijven voor care

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

Onzekerheid over bouwkosten

2 REACTIES

  1. Soms denk ik wel eens , moeten wij niet terug naar AF. Kijkend naar de Cultuur rondom de Middellandse Zee. Je ouders /grootouders thuis verzorgen.Het scheelt de Gemeenschap in NL enorm in hun/haar belastinggelden die wij jaarlijks moeten ophoesten.Iedereen ” moet ” werken , maar waarom ?Laat je Ouders/Grootouders op je kinderen passen. Zij zijn gelukkig en voelen zich Nuttig voor de Samenleving.

  2. Lees alle reacties
  3. zelf werkzaam bij het lectoraat ZorgGericht Bouwen van de HAN, zou ik eveneens willen stellen dat voortgaande inzichten in zowel het genoemde schillenmodel als in woonzorgcomplexen meegenomen zouden moeten worden bij het oppakken van oude plannen, waarbij eigenlijk elk plan in deze tijd verouderd is voordat het van intiatief via ontwikkeling richting uitvoering gaat, juist de flexibiliteit in het schillenmodel kan dit opvangen,
    voor woonzorgcomplexen zou ik vooral willen waarschuwen voor de krimpscenarios na de komende vergrijzing, interessant voor onze studies maar ook wat we hebben gezien aan de tue grey power onderzoeken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.