Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen lozen massaal vastgoed

Het aantal instellingen dat toestemming vraagt om panden te verhuren of verkopen is de afgelopen zes jaar verviervoudigd, schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen. De groeiprognoses van de instellingen kloppen vaak niet en ook gaan de kosten niet snel genoeg naar beneden, meent Dennis Christmas, directeur Zorg bij adviesbureauTwynstra Gudde.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

Door de veranderingen in de zorg dreigen miljoenen vierkante meters aan vastgoed leeg te komen staan, aldus het FD. Dat is een kostenpost die veel instellingen niet kunnen behappen.

Vrolijk bouwen
Door alle wijzigingen in de systemen hebben veel instellingen te maken met teruglopende cliëntenaantallen, met name in de langdurige zorg, zegt Christmas. ‘Het grootste probleem is dat de vierkante meters niet op één plek beschikbaar komen. Daardoor is het moeilijker om die panden weer op een andere manier in te zetten.’ Er is volgens hem tot op bepaalde hoogte sprake van overmacht, omdat vrij plotseling op een nieuwe manier naar zorg moest worden gekeken. Maar, meent hij, er zijn ook heel wat zorginstellingen die niet adequaat op recente maatregelen in de zorg hebben geanticipeerd en vrolijk zijn blijven bouwen

Vastgoedfinanciering
De leegstand kan een bedreiging voor het voortbestaan van de instellingen zijn, omdat de kosten van de vastgoedfinanciering gewoon blijven staan. En die kunnen oplopen tot 12 procent van de totale kosten. De oplossing? Die heeft Christmas ook niet zomaar voor handen. Maar het minste wat je kunt doen is nog eens nauwgezet naar je vastgoedportefeuille kijken. ‘Cliënten verplaatsen is niet makkelijk, maar wel nodig, om te zorgen dat je al je leegstand in één gebouw concentreert. Dan kun je de lege panden afstoten.’

Dossier Scheiden wonen & zorg
Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.