Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Mark van Dorresteijn
Mensen met een verstandelijke beperking en hun familie vinden dat zorginstellingen hen vaak niet serieus nemen. Er wordt te weinig geluisterd naar hun wensen bij het zoeken naar passende woonvormen, arbeidsplaatsen en zorg, zeggen ze. Dat blijkt uit een onderzoek van Janneke Barelds. Zij promoveert vrijdag op dit onderwerp aan de Universiteit van Tilburg.
‘Zorginstellingen nemen gehandicapten niet serieus’

Verstandelijk gehandicapten vinden dat hun begeleiders te weinig met hen persoonlijk spreken. Zij worden niet genoeg betrokken bij belangrijke beslissingen. Ook zijn ze van mening dat ze te weinig informatie krijgen over de verschillende opties waaruit ze kunnen kiezen. Zij willen graag zorg uitproberen. Ook zouden zij graag hun zoektocht naar passende zorg willen evalueren.

Hoog opgeleide familie

Vooral familieleden die hoger zijn opgeleid, zijn ontevreden. Zij zijn doorgaans mondig en houden het traject scherp in de gaten. Zij willen dat zij centraal worden gesteld. Ze hebben het idee dat ze uit het oog worden verloren.

Aantal instanties

Hoe groter het aantal instanties waarmee de verstandelijk gehandicapten en hun familie te maken hebben, hoe meer de betrokkenen klagen. Ze krijgen dan het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Het liefst hebben zij één aanspreekpunt.

Meetinstrument

Barelds ontwikkelde een methode om de tevredenheid te kunnen peilen. Cliënten worden mondelinge vragen gesteld. De familie krijgt een schriftelijke vragenlijst voorgelegd. De onderzoekster hoopt dat het meetinstrument voortaan landelijk in de praktijk wordt toegepast, omdat dit ten goede komt aan de kwaliteit van de zorg. Verschillende instellingen hebben volgens haar al interesse getoond. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Koningin gewezen op ‘dwangverhuizing’ gehandicapten

Geen geld voor ouders met gehandicapt kind

Postbodes stappen over naar gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Als voorzitter van de KansPlus afdeling de Liemers en Omstreken ben ik erg benieuwd naar de vragenlijsten voor gehandicapte en ouders of verwanten en naar het proefschrift. Ik ben er van overtuigd dat wij met zijn allen de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren.

  2. Lees alle reacties
  3. Naar aanleiding van bovenstaande artikel waarin mensen met een verstandelijke beperking niet op een gepaste werk of woonplekworden geplaatst, kan ik u uit eerste hand mededelen dat ik als teamleider het met de bevinding geheel mee eens ben.
    Ongeacht mooie management praatjes en presentaties heb ik met lede ogen moeten aanschouwen dat er sprake is van willekeur in plaatsing van clienten.
    Gevolgen zijn direkt aantoonbaar voor en client. Door deze zakelijk gestuurde implementatie van efficiente werkwijze is er veel empathie verloren gegaan. De betrokkenheid wat de motor van de zorg wordt genoemd.
    Het ageren hiertegen heeft mede het resultaat opgeleverd voor mij persoonlijk dat ik ontslagen ben.
    Graag wil ik, indien mogelijk op de hoogte gehouden van ontwikkelingen op het gebied van het hanteren van het tevredenheids-meetinstrument.
    Met vriendelijke groet,
    Rob Assies
    Rietdekkersdreef 904
    7328ar Apeldoorn
    055-5429815

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.