Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen onderzoeken omkoping en vriendjespolitiek

Redacteur Zorgvisie
Twee Nederlandse gehandicaptenzorginstellingen doen onderzoek naar Tweede Kamerlid Selҫuk Öztürk van Denk. Het gaat daarbij om onderzoek naar vriendjespolitiek en omkoping, meldt NRC vandaag.
Geheim - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Daelzicht kwam eind mei in het nieuws, omdat de instelling toen meldde onderzoek te laten doen naar vriendendiensten van het oude bestuur. Er zouden zogenoemde ‘voorkeursleveranciers’ zijn ingezet voor tuinonderhoud, gebouweninrichting en brandveiligheid. Zo werden brandblussers gecontroleerd oor het bedrijf van een oud-medewerker van de afdeling inkoop.

Vriendjespolitiek Daelzicht
Het integriteitsonderzoek dat Saarloos laat doen, richt zich onder meer op een transactie die in 2011 met Denk-voorzitter Öztürk is gedaan, schrijft NRC. Toen werd een voormalig zorgcomplex van Daelzicht voor een lage prijs aan een bedrijf van Öztürk verkocht. Het College Sanering Zorginstellingen werd daarbij niet van alles op de hoogte gebracht. Saarloos heeft schriftelijk gereageerd naar NRC. ‘Het belang van Daelzicht is ermee gediend als er feiten boven tafel komen en er conclusies getrokken worden op grond van bewijs. Dat belang dien ik als interim-bestuurder en daarom stel ik onafhankelijk onderzoek in. Vooruitlopend op de uitkomsten daarvan spreek ik geen oordeel uit.’

Omkoping onderzoeken
Ook gehandicaptenzorginstelling Reinaerde laat waarschijnlijk binnenkort onderzoek doen naar Öztürk. Bij die organisatie zou sprake zijn geweest van omkoping, blijkt uit onderzoek van NRC. Öztürk kreeg volgens het dagblad in 2007 van Reinaerde de opdracht voor een marktonderzoek. Met een medewerker van de instelling maakte hij in het geheim de afspraak om de opbrengst van de opdracht, 15.000 euro te verdelen. Reinaerde wist niets van deze afspraak. Öztürk zelf heeft nog niet gereageerd op de kwesties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.