Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorginstellingen te weinig homovriendelijk’

Mark van Dorresteijn
Slechts vijf procent van de zorginstellingen is aantoonbaar homovriendelijk. ‘Een mooie mijlpaal, maar het is echt te weinig’, vindt ANBO-directeur Liane den Haan, namens het consortium Roze 50+, de samenwerking van ANBO, COC, MOVISIE en Vilans.
‘Zorginstellingen te weinig homovriendelijk’
Foto: ANP

Den Haan roept alle zorginstellingen op een Roze Loper aan te vragen, ‘want het levert een veel socialer klimaat op, voor álle bewoners in de instelling.’ Drie jaar geleden reikten ANBO, COC, MOVISIE en Vilans de eerste Roze Loper uit, het Kiwa-certificaat voor zorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werkenden.

Aansluiten

Professionals en management denken in veel gevallen dat er in hun instelling geen roze ouderen wonen. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen zijn vaak nauwelijks zichtbaar maar ze zijn er wel. Met de Roze Loper kunnen zorginstellingen bepalen in hoeverre hun (zorg)aanbod aansluit op de vraag van de roze doelgroep. Inmiddels zijn ruim tachtig instellingen zover.

Grotere schaal

Den Haan: ‘De huizen die het assessment wel gedaan hebben zijn onverdeeld enthousiast. Bewoners, ook heteroseksuele, leren meer over elkaar en staan meer open voor de levensverhalen. Een deel van hen heeft geleerd hun ware geaardheid verborgen te houden. En vaak terecht: laten ze wel hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot. Door beleid te maken op seksuele diversiteit ontstaat vaak meer begrip. Verzorgers, management en cliënt brengen samen iets tot stand. Het is nu zaak dat dat op veel grotere schaal gaat gebeuren.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als den Haan nu eerst eens een oproep doet voor een betrokken en liefdevolle omgang met patienten in verzorgings en verpleegtehuizen, goed, voldoende en gevarieerd eten, de juiste medicijnen, vaker dan eenmaal per week douchen, op tijd van en naar het toilet (niet in de [poep), regelmatig naar buiten, goede therapie etc etc DAN IS ZE GOED BEZIG; nu is ze zieltjes aan het winnen voor haar ANBO (mij niet gezien met mijn 74 jaar; zeg het voort).
    Ja niets gaat mensen te ver voor een dikke baan en een nog dikker salaris.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.