Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorgkantoren hebben niks te zeggen over extra geld verpleeghuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgkantoren moeten geen rol krijgen bij de besteding van het extra geld voor verpleeghuizen. Met het dreigement van terugvorderen geeft minister Hugo de Jonge van VWS het verkeerde signaal af. Dat zegt Guus van Montfort in een interview met Zorgvisie. 'Zorgkantoren gaan alleen over tarieven.'
Guus van Montfort
Foto: Sjef Prins - APA Foto

Verpleeghuizen hebben 435 miljoen extra te besteden in 2018. Dat extra geld , oplopend tot 2,1 miljard euro in 2020, mogen ze alleen uitgeven voor extra personeel. Doen ze dat niet, dan gaat VWS het geld terugvorderen. Die boodschap gaf minister Hugo de Jonge van VWS af in een interview met de Volkskrant. Zorgkantoren krijgen daarbij een centrale rol. Ze zullen de plannen van verpleeghuizen voor de besteding van het extra geld inhoudelijk moeten toetsen. Het interview leidde tot Kamervragen van coalitiepartijen D66 en VVD. Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD). Zij waren verrast door het signaal van De Jonge en willen weten wat de minister precies bedoelt met terugvorderen. Hoe en in welke context?

Positie zorgkantoren wordt ‘ingewikkeld’

De positie van zorgkantoren wordt zo volgens Van Montfort wel ‘erg ingewikkeld’, zegt hij in een afscheidsinterview in Zorgvisie. Van Montfort vindt zelf dat hun rol zich moet beperken tot onderhandelen over de tarieven. Een inhoudelijke toets van de plannen ziet hij niet zitten. Die is overbodig en levert alleen maar heel veel extra bureaucratie op. ‘Zorgorganisaties hebben allemaal zelf al plannen gemaakt met hun cliëntenraad en ondernemingsraad. Die plannen zijn op maat gesneden. Waarom uitgaan van wantrouwen en zorgkantoren alles nog eens inhoudelijk laten toetsen? Het beeld dat wij zeggen “vertrouw ons nou maar en geef ons dat geld dan komt alles goed” is volkomen onjuist. Het nieuwe kwaliteitskader verplicht zorgorganisaties om jaarlijks op locatieniveau aan te geven wat de inzet van personeel is. Er is al zo veel meer transparant dan menigeen denkt.’

Lees hier het hele interview met Guus van Montfort.

1 REACTIE

  1. Ik denk dat de heer van Montfort de veranderde rol van het Zorgkantoor nog niet helemaal te pakken heeft. Zorgkantoren bepalen nauwelijks nog tarieven, die worden standaard afgesproken en gepubliceerd. Juist in samenspraak met cliëntenraden en Raden van Bestuur afspraken maken over de kwaliteit van zorg en de middelen die daarbij horen is de rol die het zorgkantoor al enige tijd uitstekend vervult. Ik als middelgrote zorgaanbieder ben erg tevreden over de wijze waarop mijn zorgkantoor (VGZ) die rol invult!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.