Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorgkosten door onbegrepen ziekten kunnen omlaag’

Een miljoen Nederlanders lijdt aan onverklaarde lichamelijke klachten. Hun soms jarenlange gang naar medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen, kost de maatschappij ongeveer 3 miljard euro per jaar. Klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld denkt dat deze kosten flink omlaag kunnen met behulp van een cursus waar deze patiënten leren omgaan met de gevolgen van hun klachten.
'Zorgkosten door onbegrepen ziekten kunnen omlaag'
Foto: ANP Roos Koole

Volgens Zonneveld, promovenda aan het Erasmus Medisch Centrum, heeft ongeveer een op de zes mensen die de huisarts bezoekt een onbegrepen ziekte. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische pijn, vermoeidheids- of maag- en darmklachten. Vaak krijgen ze uiteindelijk een doorverwijzing naar de psycholoog, waardoor ze zich niet serieus genomen voelen. ,,Alsof het allemaal tussen de oren zit”, zegt Zonneveld.

Minder gebruik
De kwaliteit van leven van deze patiënten neemt af en ze melden zich ziek, zegt de onderzoekster. Door het ziekteverzuim en de verloren productie stijgen de maatschappelijke kosten nog meer.

Een speciaal voor deze patiënten ontwikkelde cursus heeft een positief resultaat op deze groep, ontdekte Zonneveld tijdens haar onderzoek. Ze leren bijvoorbeeld bij pijn op hun adem te letten en te ontspannen om het niet erger te maken. Het bleek dat deze patiënten na afloop van de cursus minder last hadden van klachten, beter functioneerden en minder gebruik maakten van de gezondheidszorg.

Ziekteverzuim
De promovenda berekende dat de kosten van de cursus binnen vier jaar zijn terugverdiend. Bovendien wordt er per patiënt ook nog eens 1000 euro extra bespaard op zorgkosten en kosten als gevolg van ziekteverzuim. Zonneveld promoveert op 27 februari op het onderwerp. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.